Politična združba levice “razštelana”

(vir: Spletna Demokracija)

“Ah, kje so časi, ko so stranko SD v državnem zboru zastopali Potrč, Kumer, Pahor, Ribičič… Resni, nevarni konkurenti … Sedaj pa tole …”

Tako je predsednik SDS Janez Janša komentiral zadnje objave, da je stranka SD bogato nagradila “neodvisnega” novinarja Blaža Zgago – s kandidaturo za poslanca na volitvah v državni zbor.

To pa še ni vse. Pred nekaj meseci si je svojo kandidaturo “prislužil” voditelj Jonas Žnidaršič, pred nekaj leti novinar Dela in Dnevnika Dejan Karba, ne nazadnje je bila tudi Tanja Fajon “neodvisna” poročevalka na RTV.

Dr. Milan Zver pa je na svoji strani objavil zanimiv komentar. Med drugim je zapisal, da na levici po eri Kučana, ki ima še vedno občuten neformalni vpliv, nimajo na razpolago močnih imen, ki bi bili sposobni delati politiko, kot se temu reče.

V zadnjem poldrugem desetletju so iskali začasne rešitve, od Jankovića, Bratuškove, Cerarja, Šarca in sedaj še Goloba.

Če ne premorejo močnega imena, pa z denarjem in medijsko propagando zmorejo iz komedijanta, novinarja, uradnika ipd. narediti politika, ki kot nekakšen komet zažari v političnem prostoru v točno določenem trenutku.

Potem sicer kmalu usahne, a običajno izpolni kratkoročna pričakovanja političnih strategov levice. Kljub temu je treba ugotoviti, da je politična združba levice razsrediščena, po domače bi rekli razštelana.

Stara nomenklatura počasi odhaja, nove, primerljivo usposobljene pa ni od nikoder. Ne poznam stranke iz te hemisfere, ki bi sistematično usposabljala svoje kadre za prevzem najodgovornejših funkcij. Kot kaže jih danes povezuje le to, da skupno nasprotujejo nekomu, ki je od njih konkurenčnejši.

Kadrovski manko slovenske levice ni le njen problem, ampak problem slovenske demokracije in slovenske države nasploh, je še dodal dr. Zver.

Celoten komentar evropskega poslanca si lahko preberete na povezavi: Milan Zver

M. P.