Poljčane: SDS zmagovita stranka, podpora Kovačiču in njegovi listi upada

Poljčane (vir: kraji.eu)

Volitve v Občini Poljčane so pokazale, da priljubljenost stranke SDS v občini narašča. Slovenska demokratska stranka je na tokratnih volitvah zmagovita stranka, prejela je kar 27,52 odstotka glasov. Tako ima tudi največ mest v občinskem svetu, teh je 5. V občinski svet je bil izvoljen tudi Tomaž Kokot, Stanislav Kovačič in Maja Bračko pa v občinski svet nista bila izvoljena.

V primerjavi z letom 2014 je SDS volilni izid povečala za 32,3 odstotka (iz 20,80 na 27,52 odstotka vseh volivcev in volivk).

Lista Staneta Kovačiča, dosedanjega župana in kandidata za župana tudi na tokratnih volitvah, je rezultat poslabšala za okoli 7 odstotkov. Kovačičeva lista je bila še leta 2014 vodilna v občinskem svetu, kjer je imela 5 svetnikov. Zdaj se je stanje obrnilo, lista ima 4 svetnike, SDS pa 5.

Dodatnega svetnika je pridobila stranka SLS, ki ima zdaj 2 svetnika (v prejšnjem mandatu 1), NSi je obdržala 2 svetnika, prav tako DeSUS, ki ima 1 svetnika. Novinka v občinskem svetu je tokrat Lista Maje Bračko (2 svetnika), Neodvisna lista za Poljčane in Vincenc Zobec pa tokrat niso kandidirali za občinski svet. Socialni demokrati nimajo nobenega svetnika, podobno je bilo tudi v letu 2014.

Volitve 2018

Podatki Občinske volilne komisije kažejo, da so za mandat 2018 – 2022 izvoljeni naslednji svetniki:

  1. SDS (5): Tomaž Kokot, Boris Kodrič, Nataša Krajnc, Andrej Samastur in Janja Kodrič
  2. Lista Staneta Kovačiča (4): Vincenc Zobec, Vladimir Ganziti, Aleksandra Pirš, Viktor Pušaver
  3. SLS (2): Jožef Kohne in Lavra Slatenšek
  4. Lista Maje Bračko (2): Robert Majer in Eva Jug
  5. NSi (1): Tomaž Marzidovšek
  6. DeSUS (1): Franc Valand

Županska kandidata Stanislav Kovačič in Maja Bračko v občinski svet nista bila izvoljena, čeprav sta kandidirala vsak na svoji listi.

O Občini Poljčane je na tokratnih lokalnih volitvah 2.249 volivcev in volivk, 20 glasovnic za župana je bilo neveljavnih. Volilna udeležba je bila 62,62-odstotna in višja kot leta 2014, ko je glasovalo 57,88 odstotka vseh volivcev in volivk.

Župan v prvem krogu ni bil izvoljen, volivci in volivke se bodo na volišča ponovno odpravili v nedeljo, 2. decembra 2018. Izbirali bodo med Tomažem Kokotom in Stanislavom Kovačičem.

Vir: Državna volilna komisija, Občinska volilna komisija Občine Poljčane.

M. P.