Poljče: Z vsemi silami se bodo borili za obstoj Muzeja slovenske osamosvojitve.

Slovesnost v Poljčah. (vir: VSO, FB)

Sinoči je v Poljčah potekal zbor članov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Predsedstvo VSO je položilo venec slave k pomniku zgodovinskega sestanka 9. novembra 1990.

Na zboru članov so sklenili, da se bodo z vsemi silami borili za obstoj Muzeja slovenske osamosvojitve.

Janez Janša je spomnil, da je Združenje VSO nastalo zato, ker so vse pristojne institucije za posredovanje vrednot osamosvojitve in spomina na čas, ki je Slovence združil, zatajile.

V NATO centru odličnosti za gorsko bojevanje je potekala tudi obeležitev sestanka v Poljčah, na katerem se je Demos pred 32 leti odločil za izvedbo plebiscita o samostojnosti Republike Slovenije.

Potekalo je tudi srečanje članov in članic poslanskega kluba DEMOS. Tu so novembra 1990 sprejemali najusodnejšo politično odločitev v zgodovini slovenskega naroda ter možnosti, da si narod na plebiscitu 23. decembra 1990 prvič res pisal sodbo sam. Njen sad je samostojna Slovenija, je ob tem sporočil Janez Janša.

Če ne bi bilo zmage Demosa, ne bi bilo Poljč, pa je uvodoma dejal predsednik VSO Lojze Peterle. Župan občine Radovljica Ciril Globočnik pa je dejal, da s spominjanjem krepimo našo narodno zavest. Za kulturni program je poskrbel ženski tercet M.J.A.V.

Slovesnost v Poljčah (vir: VSO, FB)

Vir: VSO, FB

S. B.