Ponekod krajevni temperaturni rekordi za junij

Včerajšnje popoldne je bilo v Sloveniji, zlasti pa v Alpah, po podatkih Agencije RS za okolje najbolj vroče junijsko popoldne v zadnjih 70 letih.

Na Kredarici so izmerili 20,8 stopinje Celzija, kar je skoraj tri stopinje več kot v torek. V Ratečah so izmerili 35,5 stopinje in v Ljubljani 36,8 stopinje, kar je za dobro stopinjo več od starega junijskega rekorda.

Krajevni temperaturni rekordi za junij so bili preseženi še v Kočevju, Češnjici v Bohinju in Postojni. Okoli 16.30 naj bi bilo najbolj vroče v Brežicah, kjer so izmerili nad 39 stopinj Celzija. V Idriji se je segrelo na 37,4, na Ravnah na Koroškem pa na 37,1 stopinje. Povsod je bila tudi velika toplotna obremenitev, na Primorskem pa še velika požarna ogroženost naravnega okolja. Podobno bo tudi danes in jutri.

Vzhodni del Slovenije pa je včeraj popoldne, malo pred 15. uro, zajelo tudi močno neurje, ki se je nad Slovenijo premaknilo iz Avstrije in Madžarske.

Po podatkih Urada RS za zaščito in reševanje je bilo 10 intervencij, posredovali so gasilci iz 11 prostovoljnih gasilskih društev. Neurje je zajelo občine Duplek, Gornji Petrovci, Kuzma, Puconci, Rogašovci in Turnišče.

V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, prostore osnovne šole v Gornjih Petrovcih, zalilo je tudi več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa in odkril več streh stanovanjskih objektov. V naselju Neradnovci v občini Gornji Petrovci je toča poškodovala streho stanovanjskega objekta.

V občini Puconci je neurje s točo zajelo naselje Otovci. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vaneča so odstranili podrto drevje med naseljema Vaneča in Šalamenci. Prav tako je bilo neurje s točo v občini Rogašovci. Gasilci so posredovali v naseljih Nuskova in Sotina, kjer so odstranjevali podrto drevje ter očistili cestišče.

Kakšne so napovedi za danes in jutri?

Vir: Arso; Opozorila: arso

M. P.