Poročilo: Pomočniki iz Bele hiše pravijo, da je Biden delovno “angažiran” zgolj med 10. in 16. uro

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: EPA-EFE/Nicolas Datiche/ Pool)

Pomočniki iz Bele hiše so zatrdili, da je ameriški predsednik Joe Biden zanesljivo delovno angažiran zgolj v šesturnem časovnem okvirju.

 

Več pomočnikov Bele hiše naj bi v določenih situacijah “videlo prebliske odsotnega Bidna“, videli pa so tudi kako je izgledal aktivno prisoten v drugih situacijah. To je za Axios menda povedalo osem sedanjih in nekdanjih pomočnikov iz Bele hiše.

Viri so po poročanju Breitbarta povedali, da naj bi bil Biden zanesljivo angažiran med 10. in 16. uro. Zunaj tega časovnega okvirja ali celo, ko Biden potuje v tujino, pa je bolj verjetno, da bo prišlo do predsednikovih “besednih napak” in utrujenosti.

Soočenje s Trumpom sprožilo kup pomislekov
Ta novica je zaokrožila potem ko je bilo videti, da je Biden zamrznil in je izgledal zmedeno tekom soočenja z Donaldom Trumpom, ki se je odvilo v četrtek v Atlanti. Biden je med drugim tudi govoril s hripavim glasom in momljal. Nastop 81-letnega predsednika je sprožil dvome o tem, ali je Biden duševno in fizično sposoben služiti še en predsedniški mandat, pri čemer je več ljudi predlagalo zamenjavo Bidna.

Več donatorjev je zapadlo v paniko, ko so videli Bidnovo slabo razpravo. Iz tega razloga so ga pozvali, naj izstopi iz tekme, medtem ko naj bi se drugi umaknili na distanco. Navkljub izraženim pomislekom so iz Bidnovega štaba sporočili, da slednji ne bo izstopil iz predsedniške tekme.

Foto: epa

Biden uživa podporo Obame in Clintona
Nekdanja predsednika Barack Obama in Bill Clinton sta po Bidnovem nastopu na predsedniški debati Bidnu izrekla podporo. Iz Bidnovega štaba so razširili elektronsko sporočilo za zbiranje sredstev, ki je med drugim vseboval sporočilo podpore Bidnu s strani  igralca Roberta De Nira.

Dan po predsedniški razpravi je Biden govoril na shodu v Severni Karolini, kjer je bil videti bolj vnet in energičen. Na omenjenem shodu je priznal, da ne “hodi več tako enostavno”, “govori tako gladko” ali “tako dobro razpravlja” kot je včasih.

Foto: epa
Anketa javnomnenjskega podjetja Rasmussen Reports, ki je bila izvedena med 28. in 30. majem, je pokazala, da 57 odstotkov volivcev meni, da je Biden sčasoma postal vse manj mentalno bister, medtem ko se 34 odstotkov vprašanih s tem ne strinja. Iz ankete NBC News, ki je bila izvedena med 26. in 30. januarjem, je razvidno, da ima 62 odstotkov registriranih volivcev velike pomisleke, da Biden nima zadostnega duševnega in fizičnega zdravja, da bi lahko nastopil drugi mandat. Štirinajst odstotkov vprašanih je dejalo, da imajo “zmerne pomisleke”, 13 odstotkov pa “manjše pomisleke”.

 

Ž. N.

vir: nova24tv.si