Poškodovanih več policistov in več službenih vozil policije

Nasilneži, Ljubljana, 15. september 2021

Sinoči je na neprijavljenem shodu na Trgu republike v Ljubljani, ta se je začel okoli 18. ure, prišlo do množične kršitve javnega reda in miru, pri čemer so v policiste metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko, v stavbo državnega zbora so izstrelili raketo, v okolici parlamenta se je še dolgo v noč zadrževala skupina huliganov s kockami v rokah.

Policija je nasilneže večkrat pozvala, naj zapustijo trg. Ker tega niso storili, so policisti množico iz Trga republike razgnali. 

Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle, ukazov policije niso upoštevali, prišlo je do novih napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke, steklenice in druge predmete ter uporabljali pirotehniko, metali so bakle in petarde.

Policija je nato na tiste, ki na Šubičevi cesti niso upoštevali ukazov, naj se razidejo, uporabila tudi vodni top.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so v času celotne intervencije policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva in penaste naboje.

Policisti so nato okoli 22. ure uspeli vzpostaviti javni red in mir ter preprečiti nadaljnje kršitve protestnike.

Nekaj oseb so pridržali, policija poroča, da poškodovanih oseb, ki so se udeležile neprijavljenega shoda, po njihovih podatkih ni bilo. Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil, več informacij bodo posredovali predvidoma danes. Po oceni policije se je na neprijavljenem shodu zbralo okoli 8000 ljudi.

Notranji minister Aleš Hojs je na Twitterju zapisal, da je šlo za ponovitev protesta z dne 6. novembra 2020. “Takrat so na nasilne proteste vabili poslanci stranke Levica in stranke SD, tokrat so to njihove izpostave. Z nasiljem in vandalizmom udeleženci dokazujejo, kako se levi fašizem izvaja v praksi. Novinarji njim naklonjenih (MSM) medijev pa si bodo spet pilatovsko umivali roke.” Policiji je izrazil vso podporo.

Odzval se je tudi generalni direktor Policije dr. Anton Olaj, ki je zapisal: “Nasilje na protestih je nedopustno. Pozivam k strpnosti. Velja pohvala vsem policistom in vodstvu varovanja na PU Ljubljana ob današnjem obvladovanju množičnega shoda pred DZ RS, ki je bilo iz več razlogov še posebej zahtevno.”

Janez Janša, predsednik vlade, pa je zapisal: “Ulično nasilje še nikoli ni pripeljalo do česa dobrega. Policija je dolžna ukrepati po zakonu.” Sporočil je: “Vlada RS ne bo popuščala nobenim pritiskom. Vztrajala bo na ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi. Čas je, da tudi tožilstvo/sodstvo ne tolerira več groženj in nasilja.”

Odzivi na dogajanja in shod množice ljudi, ki so bili prav vsi brez zaščitnih mask, so bili številni in ogorčeni.

Ena od zdravnic je zapisala: “Nocoj je deset tisoč proticepilcev pokazalo svoje obraze. Najbolj pa me bolijo štiri mlade mame z alkoholom, ob njih pa njihovi majhni otroci, povsem izgubljeni. Kdo hoče biti del te skupnosti, kako morete pripadati tej skupnosti!?”

In še: “Na televiziji pogledala prispevek o spoštovanju ukrepov (PTC) v Avstriji. Brez nervoze, spoštljivo, zavedanjem, da le tako lahko uspejo v boju z virusom. In pri nas? Adijo pamet. Pa le nekaj kilometrov nas loči.”

V Avstriji živeči Slovenec pa je zapisal: “Hvala Bogu, da sem na Dunaju. Nobenih protestov, vsi mirno PTC. Življenje teče brez stresa. Nasilneži uživajo v teh časih in ne gre za to, da jih kaj moti, za nasilje vse pride prav!”

S. B.