Poslabšanje epidemiološkega stanja na območju občine Slovenska Bistrica

Župan dr. Ivan Žagar (vir: Zajem zaslona)

Na območju občine Slovenska Bistrica je bilo v četrtek potrjenih 10 novih okužb z virusom COVID-19. Nove okužbe v občini dnevno potrjujejo, skupno je 373 aktivnih okužb. Iz Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane so za Enoto Slovenska Bistrica včeraj zapisali, da imajo v tej enoti kar 45 aktivnih okužb pri stanovalcih in 9 zaposlenih. V Poljčanah pri stanovalcih ni potrjenih okužb, sta pa okuženi dve zaposleni, ena na novo.

Na vse to se je oglasil tudi župan dr. Ivan Žagar in sporočil, da gre za res skrb zbujajoče in enormno povečanje okužb. Glede na število okužb pa se občina uvršča na vrh občin v Sloveniji.

Župan je dodal: “Zaznavamo nadpovprečno širjenje okužb po javnih zavodih, v gospodarskih družbah in med samim prebivalstvom, kljub vsem ukrepom, ki so trenutno sprejeti na nivoju države. Dejstvo je, da se okužbe širijo tudi v Domu Dr. Jožeta Potrča Poljčane – Enota Slovenska Bistrica, kjer se zaposleni trudijo z maksimalnimi napori preprečiti nove okužbe.”

Iz Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane so za enoto Slovenska Bistrica včeraj še pojasnili, da so okuženi stanovalci nameščeni v rdečo cono, ki je organizirana v pritličju na bivalnih enotah AB in v dnevnem centru ter v I. nadstropju na bivalni enoti D.

Včeraj sta bila dva stanovalca z okužbo zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja odpeljana v UKC Maribor, ostali stanovalci pa se počutijo razmeroma dobro.

Na bivalnih enotah C in E v 1. nadstropju doma ter na bivalnih enotah F in G v II. nadstropju je vzpostavljena siva cona (tu so nameščeni tisti, ki so bili v stiku z okuženimi), kar pomeni, da se stanovalci zadržujejo v sobah, kjer tudi obedujejo, zaposleni pa so ustrezno zaščiteni z osebno varovalno opremo.

Za zaposlene so dodali, da jih je nekaj v karanteni ali v bolniškem staležu iz drugih razlogov. Naslednji teden pa dobijo v pomoč eno diplomirano medicinsko sestro iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica.

V Domu Poljčane pri stanovalcih trenutno še ne beležijo nobene okužbe s covid-19. Med zaposlenimi pa je bila včeraj zaznana ena okužba sodelavke iz zdravstvene nege in oskrbe, pri eni sodelavki iz drugih služb pa je bila okužba zaznana prejšnji teden in se predvidoma naslednji teden vrača na delo.

Župan Žagar je ob tem še sporočil: “Podatki kažejo, da je epidemiološko stanje v naši občini zelo resno. Očitno je, da se ne držimo vseh ukrepov, ki veljajo za preprečevanje okužb. To je mogoče sklepati tudi na podlagi ugotovitev vseh nadzornih organov (nepravilno nošenje mask ali pa sploh ne, opuščanje razkuževanja rok, neupoštevanje medsebojne varnostne razdalje). V teh dneh so bile pri nas tudi že prve smrtne žrtve te zahrbtne bolezni.

Zelo pomembno je, da imamo čim manj stikov, prav tako pa, da omejimo vsa res nepotrebna druženja,” je še dejal župan.

Hkrati je posebej pozval vse javne ustanove in gospodarske družbe, da poskrbijo za vse varnostne ukrepe v skladu z navodili pristojnih služb NIJZ.

“Ob močnem zavedanju, da ste vodje teh služb, predstojniki, drugi poslovodni organi in vodje delovnih procesov, odgovorni za zdravje in življenje ljudi na delovnih mestih, vas pozivam in prosim, da v delovnih sredinah te varnostne standarde dvignete še na višji nivo.

Ponovno prosim vse občanke in občane, da varujejo sebe, svoje bližnje, sorodnike, prijatelje, sosede …, pred to zahrbtno in zelo nalezljivo boleznijo! Zdaj ni čas za dileme, ni čas za razprave o ukrepih, čas je za njihovo spoštovanje!

Skupaj lahko premagamo virus! Ostanite pozitivni in zdravi!,” je dodal župan Žagar.

M. P.