Poslanec Jožef Lenart odprl žgočo temo kmetijskih zemljišč v državni lasti

Podravski poslanec Jožef Lenart (SDS) opozarja, da se aktivne večje kmetije v Sloveniji ne morejo širiti, razlog za to je pomanjkanje primernih in kakovostnih zemljišč. Pri tem navaja nekatere primere in opozarja na ravnanje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ki ga vodi Irena Majcen, nekdanja ministrica za okolje in prostor (DeSUS).

Poslanec Jožef Lenart pri tem navaja primer kmetov iz ožje okolice Ptuja, ki so razočarani nad tem, da podjetje PP Agro, ki je hčerinska družba Perutnine Ptuj, zakupi skoraj vsa razpoložljiva in nova kmetijska zemljišča v Spodnjem Podravju, ki so v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.

Poslanec opozarja, da morajo imeti kmeti kot fizične osebe po 23. členu Zakona o kmetijskih zemljiščih prednost pri nakupu zemljišč od Sklada, vendar temu pogosto ni tako. Opozarja tudi na vprašljivost prednostnega vrstnega reda pri zakupu Skladovih zemljišč, kot to v svojem drugem odstavku določa 27. člen Zakona o kmetijskih zemljiščih.

Lenart še navaja, da Sklad s svojimi visokimi ponudbami za odkup kmetijskih zemljišč povzroča nelojalno konkurenco kmetom – fizičnim osebam, ki so za nakup kmetijskega zemljišča, torej za dobro zemljo – njivo do nedavnega odšteli do 2 evra za kvadratni meter njive, zdaj pa so cene vrtoglavo poskočile.

Sklad za nakup zemljišč trenutno ponuja po 3 evre za kvadratni meter, kar je 30 tisoč evrov za hektar. Kmetovalci pa zemljišč po takšnih cenah ne zmorejo kupovati.

Lenart zato sprašuje, zakaj v Skladu, ki ga vodi Irena Majcen (DeSUS), tako povečujejo nakupe kmetijskih zemljišč po zvišanih cenah. Zanima ga tudi, kako se Skladu splača takšen nakup, če potem ta zemljišča oddajajo v zakup oziroma najem s letno zakupnino (najemnino) v višini 150 evrov na hektar.

O vsem tem je Jožef Lenart v poslanskem vprašanju seznanil ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in ji postavil več vprašanj. Med drugim pričakuje odgovor tudi na to, kakšne ukrepe bo ministrica izvedla, da bodo kmetje, ki si želijo obdelovati več zemlje, lažje prišli do kmetijskih zemljišč.

M. P.