Poslanec Kaloh: Je odstranitev žičnate ograje vzrok strokovnih analiz ali politično dejanje?

Poslanec mag. Dejan Kaloh (vir: arhiv)

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s podatkom, da se je v teh dneh začelo odstranjevanje žičnate ograje na meji z Republiko Hrvaško.

Poslansko vprašanje objavljamo v celoti. 

Spoštovana notranja ministrica, ga. Tatjana Bobnar!

Te dni se bo po vaši napovedi začelo odstranjevanje žičnate ograje na meji z Republiko Hrvaško. Običajno je, da se take naloge na nivoju države opravljajo šele po temeljitih strokovnih analizah in po predlogih, ki jih stroka, v tem primeru policija, predlaga političnim ocenjevalcem. Vse kaže, da policijska stroka takih predlogov politiki sploh ni posredovala, saj je predsednik vlade Robert Golob to napovedal že v času pred volitvami v DZ. Enako ste napovedali tudi vi osebno v času vaše predstavitve v DZ, ko ste bila kandidatka za notranjo ministrico.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

1. Ali je napoved predsednika vlade Roberta Goloba in vas osebno v času, ko je prejšnja vlada opravljala tekoče posle, da boste odstranili žičnato ograjo na meji z Republiko Hrvaško, temeljila na strokovnih razlogih in analizah, ki jih je pripravila policija ali pa je šlo zgolj za čisto politično oceno, brez strokovnih podlag?

2. V primeru, da je policija vam in takrat kandidatu za predsednika vlade Robertu Golobu posredovala tako analizo, vas prosim, da mi jo posredujete, če temu ni tako lahko zaključim, da je odločitev Roberta Goloba in vas o odstranitvi žičnate ograje v času, ko sta bila šele kandidata za zasedbo funkcije premierja in ministrice za notranje zadeve, ki jih danes zasedata, zgolj in samo politična.

3. V primeru, da je policija tako strokovno analizo s predlogom za odstranjevanje žičnate ograje na meji s sosednjo Hrvaško opravila v času po 01. 06. 2022, ko sta funkciji že zasedala vidva s predsednikom vlade Robertom Golobom, vas prav tako prosim, da mi tako analizo pošljete.

M. P.