Poslanec Pojbič poziva k prepovedi totalitarnih simbolov v državnem zboru

Včeraj je poslanec SDS Marijan Pojbič na predsednika Državnega zbora RS Igorja Zorčiča naslovil pismo s pozivom za prepoved totalitarnih simbolov v Državnem zboru RS.

Pismo objavljamo v celoti.

Spoštovani g. predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič,

kot dolgoletni poslanec Državnega zbora RS čutim dolžnost, da Vas opozorim na nesprejemljivo prakso poglabljanja narodovega razdora s strani posameznih poslancev z vsiljevanjem simbolov totalitarnih in propadlih režimov. Poslanci smo zavezani Ustavi RS in demokraciji, zato so namerne in dlje časa trajajoče provokacije z nošenjem rdeče zvezde in drugih nespodobnih podob diktatorjev na oblačilih ter neupoštevanjem z Ustavo RS določenih simbolov žalitev državljanov, razvrednotenje institucije Državnega zbora in v posmeh demokratični ureditvi, za katero so naši sodržavljani žrtvovali tudi svoja življenja. Demokracija nam namreč ni dana enkrat za vselej, zanjo si je treba vedno znova prizadevati.

Zato Vas pozivam, da naredite vse, kar je v Vaši moči, za prepoved takšnih protislovenskih provokacij v Državnem zboru RS, saj verjamem, da si nihče izmed nas ne želi reducirati vsakršne razprave na nivo ideoloških tem. Ravnanja Levice, posebej poslanca Mihe Kordiša, nimajo popolnoma nič s poštenim pogledom na zgodovino, povedo pa veliko o ljudeh, ki bi morali v Državnem zboru RS zastopati interese državljank in državljanov Republike Slovenije. Simboli, s katerimi opletajo, povzročajo našim sodržavljanom bolečino, obujajo spomine na trpljenje, poglabljajo delitve in zato ne morejo biti del pozitivne javnopolitične agende. In ne pozabimo, Evropski parlament je aprila 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, s katero je obsodil vse totalitarne in avtoritarne režime v Evropi – pomemben korak, ki nas napotuje v pravo smer. Zato Vas kot predsednika Državnega zbora RS prosim, da ukrepate ter prepoveste takšne provokacije in neprestane poskuse vpletanja ideologije posameznikov v Državnem zboru RS.

S prijaznimi pozdravi.

Poslanec DZ RS Marijan Pojbič