Poslanica predsednika vlade dr. Roberta Goloba ob dnevu solidarnosti

Spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije,

zaradi naravne nesreče, ki je prizadela Slovenijo, smo današnji dan razglasili za dan solidarnosti in dela prost dan. Odločitev je sledila pozivom državljank in državljanov, ki so v dodatnem prostem dnevu videli priložnost za čiščenje in pospravljanje po nedavni vodni ujmi in možnost, da priskočijo na pomoč soljudem in skupnosti.

Pomoč ima več obrazov in je dobrodošla na več načinov – naj bo s prostovoljnim delom na terenu in v centrih za zbiranje pomoči ali pa z donacijami humanitarnim organizacijam. Danes ali v naslednjih tednih in mesecih. Civilna zaščita v vašem kraju bo vedela, kje in kdaj ljudje najbolj potrebujejo vašo pomoč.

Dan solidarnosti ni samo dan, ko pomagamo ljudem, ki potrebujejo pomoč ali tolažbo, je tudi dan, ko izražamo podporo vsem prizadetim in jim zagotavljamo, da v stiski niso in ne bodo ostali sami. Prost ponedeljek lahko izkoristimo tudi za pomoč v domovih upokojencev, pri sosedih ali prijateljih. Osnovno vodilo dneva naj bo solidarnost. Medsebojna pomoč in podpora. V kakršnikoli obliki in po lastnih zmožnostih. Če bo pomoč prišla prostovoljno in iz srca, bo naš namen dosežen.

Naj se velika enotnost in soglasje, ki ju izkazujemo v času, ko nas je prizadela velika nesreča, nadaljuje pri vseh drugih odločitvah, ki so v dobro Slovenije. Skupaj smo najmočnejši.

Hvala vsem, ki pomagate in z mislijo na soljudi ustvarjate boljši jutri.

Dr. Robert Golob
Predsednik vlade