Poslanka skupina SDS: Ste se štempljali za jutranjo kavo?

Vir: Nova 24TV

Poslanci Poslanske skupine SDS so včeraj v parlamentarno proceduro vložili Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. 

Državni zbor Republike Slovenije je 21. aprila 2023 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, katerega glavni namen je ureditev evidentiranja delovnega časa in s tem zaščititi delavce. V Slovenski demokratski stranki se z osnovnim namenom zakona vsekakor strinjamo, vendar pa smo že v razpravi med sprejemanjem omenjenega zakona opozarjali na prezahtevne birokratske ovire, ki bodo onemogočile njegovo izvajanje. Zakon, ki je danes tik pred uveljavitvijo, je tako med delodajalci kot delojemalci sprožil veliko kritik, saj se je potrdilo, da njegovo izvajanje v praksi ni izvedljivo.

Aktualna vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba in vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, je v tem mandatu poleg omenjene novele zakona sprejela še več drugih škodljivih zakonskih aktov, med drugim razveljavitev določb dohodninske novele, ki je za čas do nastopa vlade dr. Roberta Goloba vsem državljanom in državljankam prinesel višje neto plače. Takšne ozkogledne in neusklajene odločitve zavirajo rast slovenskega gospodarstva, vnašajo nemir in negotovost v poslovno okolje ter vodijo v nižji življenjski standard državljanov.

Slovenija že danes zaostaja v razvoju nasproti drugim državam članicam EU, dodatne birokratske obremenitve tako delodajalcev kot delojemalcev pa bodo težave slovenskega gospodarstva samo še poglobile. Da bo uveljavitev zakona dušila že ohlajajoče slovensko gospodarstvo in s tem zavirala razvoj Slovenije, je v izjavi za medije dne 15. 11. 2023 priznal tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki je v povedal, da »je bil namen zakona morda pravi, njegova izvedba pa je neizmerno slaba.« Dodatno je povedal, da bo na 80. redni seje vlade predlagal, da se ga popravi v »življenjskega«.

Na novinarski konferenci ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca je slednji po končani seji vlade napovedal, da se bo zakon uveljavil, kot je načrtovano, za rešitev težav pa bo ministrstvo vzpostavilo elektronski naslov, na katerega bodo lahko podjetja in zaposleni v prihodnjih treh mesecih pošiljali vprašanja in komentarje glede izvajanja zakona.

V Slovenski demokratski stranki se nam tovrstno prelaganje odgovornosti za izvajanje slabega zakona na delodajalce in delojemalce zdi nesprejemljivo, zato s predlagano novelo predlagamo črtanje vseh členov spornega zakona. S tem se bo slovenskemu gospodarstvu omogočilo, da se bo namesto z nepotrebno birokracijo, ukvarjalo z rešitvami za ustvarjanje večje dodane vrednosti.

Vir: SDS.si