POSLANSKI KOTIČEK mag. Karmen Furman

Po nekoliko lahkotnejših poletnih dneh, je jesen že dodobra potrkala na naša vrata. V teh jesenskih dneh, ko so se odprla šolska vrata tudi za naše mlade učenjake, smo z mesecem septembrom v državnem zboru pričeli zasedati tudi poslanci. In pred nami je zagotovo precej vroča politična jesen, ko se bodo odvijale tako predsedniške kot lokalne volitve. 

 

V Državnem zboru je sicer bilo vseskozi zelo aktivno tudi čez poletje, ko je bilo izvedeno kar 18 izrednih sej. Presenetljivo pa so bile iz zasedanj državnega zbora črtane vse redne seje, kjer imamo poslanci po poslovniku možnost postavljati ustna poslanska vprašanja ministrom in predsedniku vlade. Očitno se pač trenutna koalicija oziroma ministri niso želeli prehitro soočiti s poslanci preko ustnih poslanskih vprašanj. A dejstvo je, da se kaj takega v preteklosti še ni zgodilo.

Visoka inflacija, podražitve in napovedano nižanje plač

V tem času pa je minilo tudi 100 dni vlade dr. Roberta Goloba, ki ima več kot očitno izjemno podporo mainstream medijev. Ti so celo primerjalnik cen določenih izdelkov hrane ocenili kot dober pripomoček, pa čeprav gre zgolj za nepotrebno trošenje davkoplačevalskega denarja, saj je dandanes že vsaka gospodinja o tem prav dobro seznanjena in ve, kje bo kupila najcenejše izdelke. Zaradi preskopih in prepoznih vladnih ukrepov pa trenutno v Sloveniji  beležimo 11% inflacijo. Za primerjavo v istem obdobju lani 2%. Od leta 1995 tako visoke inflacije še nismo imeli, smo pa danes znotraj Evropske unije s takšno stopnjo inflacije tudi žal visoko nad povprečjem. Posledično se zato srečujemo z dvigi cen vseh izdelkov, zlasti pa hrane, goriv in energentov. A žal vsem tem podražitvam še kar ni videti konca, je pa zato povsem nesprejemljivo, da želi aktualna vlada spremeniti zakon o dohodnini in posledično znižati plače vsem zaposlenim.

Energetski dodatek le prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka

Tako imenovani energetski dodatek je na predlog vlade v teh dneh prejela zelo ozka skupina ljudi, in sicer zgolj prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. S tem so bili od vlade pozabljene številne kategorije državljanov, ki danes živijo celo pod pragom tveganje revščine. V poslanski skupini SDS smo zato na predlog vladnega zakona vložili amandmaje, s katerimi bi energetski dodatek razširili tudi na ostale najranljivejše skupine prebivalstva, in sicer upokojence, ki z zajamčeno pokojnino za polno delovno dobo danes živijo pod pragom revščine, delavce z minimalno plačo, invalide, kmete, prejemnike nadomestila za brezposelnost in študente. Ti amandmaji, ki smo jih predlagali, so bili s strani vlade oziroma koalicije žal pričakovano zavrnjeni.

Posvojitev otrok istospolnim parom in zavrnitev uvedbe univerzalnega otroškega dodatka

Poslanska skupina SDS

Na redni septembrski seji smo poslanci glasovali tudi o predlaganih vladnih spremembah družinskega zakonika, ki so ga potrdili poslanci koalicije. S spremembami zakonika bo odslej istospolnim parom omogočena posvojitev otrok in oploditev z biomedicinsko pomočjo. V poslanski skupini SDS tega predloga nismo podprli, prav tako pa odločno zavračamo tudi uvajanje teorije spola v vrtce in šole, kar ta novela Družinskega zakonika posledično prinaša. Poleg ostalih sprememb zakonodaje smo na redni septembrski seji državnega zbora  obravnavali tudi predlog naše poslanske skupine SDS za uvedbo univerzalnega otroškega dodatka, s čimer bi otroški dodatek postal to, kar bi v resnici moral biti. To je instrument družinske politike, saj so v osnovi namenjeni otrokom, njihovemu razvoju in spodbujanju rojstev, ne pa reševanju socialnega položaja družine. Vsak otrok je enakovreden in pomemben, zato je prav, da se vzpostavi pravičen sistem, ki bo enak za vse otroke, finančno šibkejšim družinam pa naj se zagotovijo ustrezne socialne pomoči. V predlogu zakona, ki smo ga pripravili, bi se tako znesek otroškega dodatka za vse otroke zviš enako, in sicer z njihovo starostjo, saj se s starostjo otroka povišujejo tudi življenjski stroški v družini. Žal s strani koalicije zakonski predlog ni dobil podpore, pa čeprav ima največja koalicijska stranka, to je Gibanje Svoboda, uzakonitev univerzalnega otroškega dodatka zapisano celo v svojem programu.

Kakšen bo posluh nove vlade za razvoj lokalnih investicij

V rebalansu proračuna za leto 2022 se povečujejo odhodki in sicer za 640 mio eurov, zadnje dni v mesecu septembru pa smo poslanci od vlade tudi že prejeli spremembo proračuna za leto 2023 ter proračun za leto 2024. Vesela sem, da smo pod prejšnjo vlado uspeli premakniti marsikateri projekt oziroma prepotrebno investicijo tudi v mojem lokalnem okolju. V teh dneh je tako lahko sledila otvoritev športne dvorane v Slovenski Bistrici in ta investicija je pravzaprav lep primer dobrega sodelovanja med lokalno skupnostjo in državo. Investiciji, ki je danes vredna 3,5 mio evrov je na podlagi prizadevanj nas poslancev, znala prisluhniti prejšnja vlada, saj smo v državnem proračunu za njeno izvedbo zagotovila sofinancerska sredstva v višini milijon evrov. Upam, da tako kot prejšnja vlada, bo tudi ta vlada znala prepoznati pomembne investicije za razvoj posameznega lokalna okolja in njihove prebivalce. Slednje bo razvidno že ob podrobnejšem pregledu proračunskih dokumentov, ki jih je ta vlada pripravila za naslednji dve leti.

Spoštovani,

Narava je v teh dneh najlepši slikar, saj nam vsako jesen naslika res čarobno navdihujočo naravo.  A to čarobnost moramo znati gledati, opazovati in predvsem videti. Vse dobro do prihodnjič vam želim, da bi se znali v teh jesenskih dneh vsaj malce ustaviti, si vzeti kak trenutek samo zase in ob tem uživati v barvitosti jesenskih dni. Navsezadnje edina darila, ki trajajo, so namreč prav naši spomini.

Mag. Karmen Furman, poslanka Državnega zbora RS