Poslovalnice Sberbank zaprte, poslovanje omejeno

(vir: pixabay.com)

Evropska centralna banka in enotni odbor za reševanje sta včeraj odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem. Ta bančna skupina ima odvisno banko tudi v Sloveniji. Pri tem je za slovensko Sberbank banko Enotni odbor za reševanje omogočil rešitve, ki bodo ohranjale finančno stabilnost in zagotavljale varnost varčevalcev. 

Poslovanje Sberbank v Sloveniji je v teh dneh omejeno le še na kartično poslovanje, ostale storitve te banke začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte.

Dvigi in plačila so do srede omejeni na 400 evrov dnevno. V banki so sicer v zelo kratkem času zabeležili znaten odliv sredstev strank.

Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi Evropske centralne banke o sankcijah zoper rusko banko Sberbank sinoči zagotovil, da so ob sprejetju sankcij omogočili rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev.

Za varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov.

Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v Sberbank d. d.

Evropska podružnica Sberbanke bo po napovedi Evropske centralne banke “propadla ali verjetno propadla”, tako kot tudi njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi poslabšanja likvidnosti banka verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov, so pojasnili.

Sberbank je edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo, vse ostale banke poslujejo kot običajno.

M. P.