Posodobitev proge Poljčane – Slovenska Bistrica

Direkcija RS za infrastrukturo je aprila 2017 s konzorcijem podjetij Pomgrad, Kolektor CPG in SŽ-ŽGP sklenila pogodbo za posodobitev odseka železniške proge Poljčane-Slovenska Bistrica. Dela, kot upravljavec infrastrukture, nadzira SŽ-Infrastruktura.

Vrednost del je ocenjena na 27 milijonov evrov. Med posodobitvijo bodo obnovili postaji Poljčane in Slovenska Bistrica ter progo med njima. Ukinili bodo tri nivojske prehode, dva v Poljčanah in enega na Spodnji Brežnici, ter namesto njih zgradili nadvoz.

Ko bo obnova končana, prihodnje leto aprila, bodo na progi lahko vozile težje lokomotive, proga bo namreč kategorije D4. Vlaki bodo na tem odseku lahko vozili z višjo hitrostjo, potniki pa bodo na obeh postajah lahko do peronov dostopali po novih podhodih.

Nadvoz v Spodnji Brežnici so začeli graditi junija lani, obnovitvena dela na postaji Slovenska Bistrica pa so se začela septembra lani. Dela na odprti progi med postajama ter na postaji Poljčane so se začela februarja letos.

Investicija je delno financirana iz nepovratnih sredstev v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE).

Zaradi zamud nov vozni red
19. julija bo v veljavo stopil nov vozni red, tako za potniški kot tovorni promet. Nov vozni red, ki je rezultat številnih dolgotrajnih usklajevanj med različnimi službami in institucijami, tudi mednarodnimi, bo imel že vračunane predvidene zamude. Potniki bodo tako lažje načrtovali pot, je pa res, da bodo potovalni časi daljši. In zakaj prihaja do zamud? Kot so pojasnili na SŽ, zaradi zagotavljanja varnosti potnikov in delavcev.

Po obnovi novi hitrejši vlaki in Wi-Fi
Država ima na železniškem področju, poleg aktualnih projektov, še več smelih načrtov. Med drugim namerava do leta 2025 posodobiti oz. prenoviti celoten železniški vozni park. Prvih 25 novih potniških garnitur naj bi se po naših tirih zapeljalo že v naslednjih dveh letih. Že letos se bodo SŽ lotile tudi prenove na področju prodaje vstopnic, izpopolniti nameravajo internetno prodajo. Številni potniki bodo veseli še ene novosti, na vlakih bodo lahko brskali po internetu, saj bodo vlaki opremljeni z Wi-Fi-jem.

K. V.

FOTO: http://www.slo-zeleznice.si/