Pošti Slovenije priznanje za velik napredek v času, ko jo je vodil razrešeni Tomaž Kokot

Vir: Nova24.tv

Pošta Slovenije je na izrednem kongresu Svetovne poštne zveze (UPU), ki je potekal v Savdski Arabiji, prejela nagrado za poštno odličnost. Nagrado Postal Excellence Award je osvojila v kategoriji Vzhajajoče zvezde (Rising Stars) za izjemen napredek in razvoj na letni ravni. Nagrada je bila podeljena za napredek v letu 2022. Pošto Slovenije je leta 2022, med 1. februarjem in 12. septembrom vodil Tomaž Kokot, ki trdi, da je bila njegova razrešitev nezakonita. 

Slovenija je na desetstopenjski lestvici vidno napredovala. Medtem ko je bila v letu 2021 v skupini 6. stopnje razvoja, je leta 2022 napredovala v skupino držav, ki so dosegle 8. stopnjo razvoja. V to stopnjo so uvrščene države s kakovostno ponudbo poštnih storitev, ki ponujajo dobro ponudbo vrednosti in prispevajo h gospodarski rasti.

Svetovna poštna zveza je lansirala prvo poročilo o stanju poštnega sektorja. Poročilo identificira povezavo med razvojem poštnih storitev države in gospodarskega razvoja države, še posebej v času gospodarskih pretresov in kriz. Izsledki so pokazali, da brez Pošte, državni BDP pade za 7 odstotkov.

Vir: STA

Generalni direktor UPU Masahiko Metoki je ob predstavitvi poročila dejal: “Naše ugotovitve bi morale vladam in drugim zainteresiranim stranem služiti kot jasen poziv k sodelovanju in vlaganju v rast poštnega sektorja. Tako kot mnoge niti, ki se združijo v močno in odporno tkanino, bodo sodelovanje in partnerstva tkala tkanino naše poštne prihodnosti.”

Vir: Svetovna poštna zveza

Svetovna zveze v sporočilu za javnost piše, da poročilo ponuja obsežen pregled obstoječe pokrajine sektorja, izzivov, inovacij in možnih poti za prihodnost – vse to omogoča izkoriščanje strokovnega znanja UPU in njegovega edinstvenega bogastva virov poštnih velikih podatkov.

Prepoznava napredka
Ob javni razglasitvi rezultatov poročila v prestolnici Savdske Arabije je UPU javno tudi izpostavila države, ki so v preteklih letih pokazale največji napredek. Avstrija, Francija, Nemčija, Japonska in Švica so dosegle najvišjo od 10 stopenj poštnega razvoja v Integriranem indeksu poštnega razvoja (2IPD) UPU, pri čemer je švicarska poštna služba leta 2022 dosegla najvišjo oceno 2IPD že 7. leto zapored.

Oman, Slovenija in Uzbekistan so bile priznane kot »vzhajajoče zvezde« zaradi izjemnega medletnega povečanja stopnje razvoja pošte. Brazilija, Kitajska (Ljudska rep.), Estonija, Etiopija in Maroko so bile priznane kot vodilne v razvoju pošte v svojih regijah.

Vir: Nova24.tv