Posvet z volivci: Zavrnitev sodelovanja je bilo neprimerno

Sedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše je večkrat k sodelovanju v dobro države povabila tudi opozicijske stranke, a je levi del opozicije sodelovanje vedno znova zavračal.

V času, ko se borimo z epidemijo zahrbtnega virusa covid-19, se v Slovenski demokratski stranki še toliko bolj zavedajo pomembnosti dialoga in sodelovanja političnih strank. Zato so državljane v Posvetu z volivci vprašali, ali se jim zdi prav, da je bilo sodelovanje v času epidemije zavrnjeno.

Velika večina, kar 78 odstotkov, je odgovorilo, da se zavrnitev sodelovanja v časih epidemije ne zdi primerna, medtem ko jih 12 odstotkov meni, da je bila to pravilna odločitev. Preostalih 10 odstotkov pravi, da je krivda deljena.

V SDS so ob tem zapisali, da bodo na podlagi rezultatov posveta oblikovali rešitve ter izboljšali življenjski standard v Sloveniji. V letošnji akciji je sodelovalo več kot 27.000 državljanov in državljank.

Vse parlamentarne stranke so bile povabljene k sodelovanju v koaliciji

Spomnimo. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je že takoj po volitvah leta 2018 vsem parlamentarnim strankam poslal vabilo k sodelovanju v koaliciji. Po slabem letu in pol vlade Marjana Šarca je takratni predsednik vlade odstopil ter povzročil politično krizo. SDS je po odstopu Šarca ravnala državotvorno ter ponovno vsem parlamentarnim strankam ponudila možnost sodelovanja. Kasneje se je oblikovala koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS.oalicija je k sodelovanju v partnerstvu za razvoj povabila vse opozicijske stranke ter manjšinska poslanca, za sodelovanje so se odločili v SNS, prav tako pa tudi manjšinska poslanca.

Nazadnje pa je Vlada Republike Slovenije k sodelovanju povabila opozicijske stranke pred kratkim z namenom, da politične stranke v Sloveniji dosežejo konsenz pri reševanju koronakrize. Levi del opozicije je sodelovanje zavrnil.

M. P.