Potop RTV po nujnem postopku

(vir: rtv.si)

Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je danes odločil, da bo DZ obravnaval vladni predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) po nujnem postopku. Z dnem uveljavitve tega zakona preneha mandat članov Programskega sveta in članov Nadzornega sveta, mandat nanju vezanih odborov ter mandat generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije.

Vlada, ki je predlagala obravnavo predloga novele zakona o RTVS po nujnem postopku, želi, tako zatrjuje, preprečiti težko popravljive posledice za delovanje države. Stanje na RTVS je namreč po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko (Levica) “izjemno alarmantno”. Kot je ministrica ocenila v petek, bi bil lahko predlog v primeru obravnave po nujnem postopku obravnavan in sprejet v DZ že do poletja (verjetno parlamentarnega dopusta).

Za obravnavo po nujnem postopku so glasovali v koaliciji, medtem ko so bili v SDS proti. V NSi se seje niso udeležili.

Vladni predlog bi vodenje, upravljanje in nadzor namesto sedanjima programskemu in nadzornemu svetu prepustil enotnemu svetu RTVS, ki bi štel 17 članov. Zdajšnji programski svet ima 21 članov.

Več o tem in mnenja poznavalcev razmer preberite na povezavi: Demokracija

Zanimive informacije lahko preberete tudi tukaj

M. P.