Potrjena prva okužba s koronavirusom v Sloveniji

Fotografija je simbolična.

Pozno sinoči so tudi uradno potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Okužen je 60-letni moški, ki je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. S tem se je tudi naša država pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom.

Okuženi se zdravi na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, je slovenski državljan, star je okoli 60 let. Kraj njegovega prebivališča ni znan. Tako tudi ni znano, kje vse se je gibal zadnje dni.

Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji.

Okužbo so pozno sinoči potrdili na ministrstvu za zdravje. Zaenkrat nimajo točnih podatkov o njegovih stikih z drugimi. Predvidevajo pa, da je bil v stiku z več osebami, saj je od prihoda domov do obiska zdravnika in nato infekcijske klinike minilo več dni.

Včeraj je obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je glede na vidne znake obolelosti napotil na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana, kjer so mu odvzeli bris. Rezultat na okužbo je bil pozitiven, bolnika so hospitalizirali. Njegovo zdravstveno stanje naj bi bilo glede na informacije pristojnih dobro.

Novi koronavirus je po zadnjih podatkih v 14 državah zahteval že okoli 3300 življenj, več kot 95.400 ljudi je okuženih. V Italiji je okuženih že skoraj 3100 oseb, umrlo jih je 107.

M. P.