Povečano število ponarejenih bankovcev za 50 evrov

Policisti Policijske uprave Maribor obravnavajo povečano število kaznivih
dejanj ponarejanja denarja. Neznani storilec/ci so v zadnjem obdobju v
obtok spravili najmanj 55 ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Gre za ponaredke nove serije 50-evrskih bankovcev. Ponarejene bankovce
spravljajo v obtok na območju mesta Maribor in na območju Ptuja z okolico.

V obtok jih spravljajo predvsem na javnih prireditvah, kjer je ponarejen denar, zaradi velikega števila obiskovalcev in slabših delovnih pogojev (neustrezna  oprema  za preverjanje pristnosti bankovca), veliko lažje spraviti v obtok.

Policisti ugotavljajo, da storilci na isti javni prireditvi spravijo v obtok več ponaredkov.

Glede na dosedanje izkušnje gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem običajno ne izstopajo od večine drugih obiskovalcev in tako ne vzbujajo pozornosti organizatorjev prireditev oz. zaposlenih.

Neznani storilci navadno opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov, saj jim je v interesu, da dobijo vrnjeno čim večji preostanek denarja.

Policija svetuje, da v primeru, ko je nekdo prejel bankovec, za katerega sumi, da je ponarejen, tega zadržite in o tem takoj obvesti policijo na telefonsko številko 113.

Ponarejene in sumljive bankovce je namreč treba izročiti policiji. Pri tem si je treba zapomniti videz tistega, ki je prinesla ponarejen bankovec, se z njim ne prepirati in če odide z avtomobilom, si je treba zapisati registrsko številko vozila in model (če je le mogoče).

M. P.