Požar planinske koče na Osankarici

Dom na Osankarici pred požarom (vir: hribi.net)

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da so bili o požaru planinske koče na Osankarici obveščeni sinoči, okrog 20. ure. V požaru večjega obsega ni bil nihče poškodovan, nastala pa je večja premoženjska škoda, so zapisali.

Na kraju so še v zgodnjih jutranjih urah posredovali gasilci, ker požar še ni bil v celoti pogašen.

Kriminalisti PU Maribor bodo danes, skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija pričeli z ogledom in ugotavljanjem vzroka požara ter vseh okoliščin dogodka.
Policisti v tem času zbirajo in preverjajo ostale okoliščine dogodka.

Ko bo znanih več okoliščin, bodo o tem obvestili javnost.

V sinočnjem požaru v Domu na Osankarici so posredovali gasilci PGD Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno. V požaru je v celoti zgorel dom, gasilci so uspeli obvarovali le del stavbe, kjer se nahaja muzejska zbirka Pohorskega bataljona.

Po požaru se je del objekta porušil. Pri sanaciji požarišča bo sodelovala občinska civilna zaščita, je ponoči objavil Urad RS za zaščito in reševanje.

Branko Hojnik, vodja bistriške civilne zaščite, je za STA povedal, da se je po požaru del objekta porušil, je pa gasilcem uspelo preprečiti, da bi zagorel tudi bližnji gozd. Vzrok za požar za zdaj še ni znan, prav tako še ni ocenjena škoda, ki pa je zelo velika, je še povedal Hojnik in dodal, da so pri gašenju porabili več kot 50.000 litrov vode ter da gre za eno večjih intervencij v zadnjem času.

M. P.