Požar: Pri Potrču gre “za denar, ali pa se želi lansirati v politiko”

(vir: Facebook, Marko Potrč) Čeprav Potrč na družbenih omrežjih otroka zelo izpostavlja, smo v uredništvu njuna obraza prekrili.

Medtem, ko število okuženih in obolelih tudi na Štajerskem narašča, okužbe so tudi v občini Pesnica, se Marko Potrč iz Pesnice širokousti in poskuša javnosti dopovedati, da je koronavirus izmišljotina, da številke o okužbah s koronavirusom ne kažejo na apokalipso, pa tudi, da je covid-19 prej epidemija laboratorijskih izvidov kot pa epidemija dejanske bolezni.

Javnost tudi prepričuje, da ni potrebno nositi obrazne zaščite oziroma zaščitnih mask, menda naj bi to prepovedal celo svojima otrokoma, pri svojem nagovarjanju pa menda ne bo odnehal. Čeprav poznavalci navajajo, da bo to storil ob prvem posredovanju sponzorjev.

Strokovnjaki so se na to že odzvali, med drugim tudi epidemiolog dr. Gorazd Janez Pretnar s koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Med drugim je na svojem Facebooku na Potrčevo izvajanje zapisal: “Medtem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki naklati v nekaj minutah toliko nestrokovnosti in neumnosti, postane glasnik znanstvene resnice, sklicujoč se na neimenovane zdravnike.” Nato je objavil strokovno razlago, ki Potrčeve navedbe zanikajo.

Ob koncu pa je dodal: “Uporaba javne priljubljenosti za širjenje neresnic je zloraba vseh, ki vas imajo radi in vas občudujejo. Uživajte v dvigovanju uteži, ostanite zdrav, stroko in znanost pa prepustite primerno strokovno in podiplomsko usposobljenim, ki temu posvečajo tudi svoj prosti čas in to desetletja.”

Danes pa je portal Pozareport.si razkril, da gre pri Potrču “za denar, ali pa se želi lansirati v politiko”.

Na portalu še navajajo, da “Potrču finančno zagotovo ne gre slabo, toda pandemija naj bi mu odnesla številne poslovne angažmaje, kot je vodenje prireditev in različna sponzorstva”. Razkrivajo tudi, da je Potrč trenutno (so)lastnik dveh podjetij, ob tem ima registriran tudi status samostojnega podjetnika (s. p.).

Marko Potrč ima tako v Pesnici, “v hiši, ki naj bi jo na družinski parceli s kompenzacijo ugodno dobil od podjetja Lumar – montažne hiše, registrirano podjetje Vizual 7 d. o. o. in s. p.“.

Skupaj z dvema partnerjema pa je februarja letos, prav tako v Pesnici, ustanovil še tretjo družbo Heroji d. o. o., z dejavnostjo oglaševalskih agencij. “Sodeč po nekaterih komentarjih na Twitterju naj bi Marko Potrč šel v akcijo negiranja covida-19 prav zaradi (ne)financiranja cestnih herojev“, so še zapisal na portalu pozareport.si.

Dodatno v spletnih bazah najdemo tudi s. p. na ime Lili Žagar, registriranem na naslovu Ratež pri Novem mestu. Poln naslov je Trgovina po pošti in po internetu, Lili Inti, Lili Žagar, s. p. Znano je, da Žagarjeva lansira ženske torbice pod blagovno znamko Inti. V letu 2019 je imela dobrih 45 tisoč evrov prihodkov in 7726 evrov podjetnikovega dohodka (t. i. dobička oziroma bruto plače). Lili Žagar poznamo kot partnerico Marka Potrča.

Kaj pa Potrčev s. p. in podjetje?

Vizual 7, d. o. o., s sedežem v Vosku, pošta Pesnica, je imel lani 157.723 evrov prihodkov in 2883 evrov dobička.

Marko Potrč, s. p., je imel lani 128.484 evrov prihodka in 24.906 evra podjetnikovega dohodka (t. i. dobička ali bruto plače), od katerega nato plača še davke in prispevke.

Bilance tudi razkrivajo večje finančne obveznosti.

Podjetje Heroji je bilo ustanovljeno letos.

M. P.