POZOR: Lažna e-sporočila v imenu Gorenjske banke

Lažno sporočilo, prejeto na e-naslov.

“Ste prejeli sporočilo v imenu Gorenjske banke? Pozor: ne klikajte, gre za phishing, ukradli vam bodo podatke o kreditni kartici. Če ste podatke slučajno vpisali, pa se nemudoma obrnite na banko,” so danes prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili iz centra SI-CERT.

Cilj je od uporabnika pridobiti podatke o njegovi kreditni kartici. Gre za sporočila, ki poskušajo prejemnika pretentati, da jih je poslala Gorenjska banka.

Takšna sporočila so prejeli številni. Zato previdno!

Pri phishingu oziroma t. i. ribarjenju gre za prevare, v katerih napadalci postavijo zelo prepričljive lažne kopije spletnih storitev in nato na različne načine nanje preusmerijo žrtve s ciljem kraje njihovih gesel.

Iz Gorenjske banke so nakndano sporočili, da podatkov o imetnikih plačilnih kartic nikoli ne pridobivajo prek spleta. Pozvali so vse, ki so prejeli takšno e-pošto, naj ne vpisujejo nobenih podatkov.

Če so podatke vpisali, pa obstaja sum, da je prišlo do zlorabe, zaradi česar je treba kartico takoj blokirati s klicem v klicni center Activa – na številko 05 666 12 56.

M. P.