Pragersko: Začela se je izvedba glavnih gradbenih del

Pragersko, 31. avgust 2021: Začetek glavnih gradbenih del (vir: mag. Karmen Furman, FB)

Z včerajšnjim dnem je postalo pravnomočno gradbeno dovoljenje za nadgradnjo vozlišča na Pragerskem. Pričela se je izvedba glavnih gradbenih del. 

Bistriška poslanka mag. Karmen Furman je ob tem sporočila:

“Skupaj z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, direktorico Direkcije za infrastrukturo Ljiljano Herga in njenimi sodelavci, podžupanom občine Stanislavom Mlakarjem in predsednikom Krajevne skupnosti Pragersko – Gaj Matejem Arnušem smo uradno otvorili pričetek del za izgradnjo vozlišča.

Za izvedbo investicije sem si prizadevala vse od moje izvolitve v parlament, zato sem danes vesela, da se bo projekt po letih vztrajanja tudi realiziral. Kjer je volja, je tudi pot!”

Spomnimo. V mesecu juniju je izvajalec pričel s pripravljalnimi deli na terenu, ki so obsegala pripravo gradbišča, izvedbo dostopnih poti in pripravljalnih del za prestavitev plinovoda. Trenutno so v  teku rušitve objektov, pripravljalna dela na dostopnih poteh, prestavitvi plinovoda in tirih ter tirnih napravah.

V okviru nadgradnje vozlišča Pragersko bo prenovljena železniška postaja Pragersko, ki bo dobila sodobnejšo podobo. Na postaji bo izvedena nadgradnja perona z nadstrešnicami, zgrajen bo nov podhod z dvigali, obnovljeno bo postajno poslopje in urejeni bosta dve parkirišči. Na območju postaje bosta postavljena tudi dobra 2 kilometra protihrupnih ograj. Nadgrajenih bo tudi 18 kilometrov tirov, zamenjanih 30 kretnic, nadgrajene bodo vozna mreža in signalnovarnostne naprave.

Zgrajen bo tudi nov cestni podvoz pod železniško progo, ki bo nadomestil sedanji nivojski prehod, s čimer se bo povečala pretočnost prometa in izboljšala varnost v cestnem in železniškem prometu.

V času gradnje podvoza, predvidoma od novembra 2021 do začetka leta 2023, bo za ves promet zaprta Ptujska cesta na območju železniške postaje Pragersko. Obvoz bo mogoč po vzporednih cestah. Za pešce in kolesarje bo na območju železniške postaje urejen začasni prehod.

Za izvedbo gradbenih del je podpisana pogodba z izvajalcema Riko d. o. o. in RZD International LLC v vrednosti 63,2 milijona evrov. Pogodbeni rok za dokončanje del je 25 mesecev od dneva uvedbe v delo. Ocenjena vrednost celotne investicije znaša 88,9 milijona evrov.

Nadgradnjo vozlišča Pragersko bo v vrednosti 40 milijonov evrov sofinancirala Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj.

S. B.

Vir: mag. Karmen Furman in ministrstvo za infrastrukturo

S. B.