Praktični napotki za razkuževanje večstanovanjskih stavb

Po vladnem odloku o obveznem razkuževanju v večstanovanjskih stavb se je pojavilo veliko število vprašanj, kako to storiti, zato je vlada na svoji spletni strani objavila natančnejša pojasnila in priporočila.

Praktične napotke so pripravili v Uradu RS za kemikalije in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ti so namenjeni lastnikom, upravnikom in izvajalcem čiščenja/razkuževanja.

V obeh ustanovah so poudarili, da se razkuževanja lahko lotimo sami, saj bomo rokovali s sredstvi, ki niso nevarna. Ob tem pa bo strošek razkuževanja nizek.

Kateri biocidni proizvod se svetuje za razkuževanje

Za razkuževanje površin je v Sloveniji registriranih veliko biocidnih proizvodov, pa vendar vsi niso niti primerni za uporabo niti ne učinkujejo proti virusom. Pred nakupom tovrstnih proizvodov priporočamo, da preverite namen/učinek teh sredstev na etiketi ali na navodilu za uporabo.

Za splošno uporabo pri razkuževanju površin so primerni proizvodi, ki vsebujejo več kot 70 % etanola ali natrijev hipoklorit (Varekina, Arekina).

Alkoholni proizvodi so namenjeni predvsem za zdravstvene in druge javne ustanove (predvsem zaradi povečane potrebe za osebno razkuževanje). Poleg tega njihova uporaba za razkuževanje večnamenskih stavb trenutno ni primerna/mogoča. V teku so že postopki za registracijo nekaterih proizvodov na osnovi etanola, ki bodo namenjeni le za razkuževanje površin.

Sredstva, ki se uporabljajo v času epidemije, morajo biti zanesljiva in učinkovita proti virusom. Zato posebej opozarjajo, da za razkuževanje nikakor niso primerne domače recepture (npr. soda bikarbona, kis …) ali različni alternativni pripravki.

Ali se lahko razkuževanja lotimo sami in kakšni stroški lahko nastanejo ob tem

Za razkuževanje opreme v večstanovanjskih stavbah je tako z vidika učinkovitosti kot z vidika stroškov najprimernejši natrijev hipoklorit (NaOCl oziroma njegova komercialna proizvoda Varekina in Arekina), saj niti koncentrat niti razredčena delovna raztopina nista nevarni kemikaliji.

Poleg tega delo z njima ne zahteva posebne usposobljenosti in zaščitne opreme, saj zadostujejo rokavice za zaščito rok in maska. Ob pripravljanju delovne raztopine, pa se se priporoča tudi zaščita oči. Prav tako je zaščita za oči potrebna, če raztopino pršimo po površinah.

Iz tega sledi, da posebni specializirani izvajalci za razkuževanje niso potrebni, saj to lahko naredimo sami.

Priprava in izvedba razkuževanja sta dovolj preprosti, da ju lahko z ustrezno organizacijo in sodelovanjem opravijo ali etažni lastniki ali njihovi pogodbeni čistilni servisi. Ob tem je strošek razkužila minimalen in ga je na voljo dovolj tudi za široko uporabo (na trgu je prisotnih tudi nekaj slovenskih proizvajalcev).

Kako pripravimo delovno raztopino iz Varikine

  • 1 deciliter proizvoda razredčimo v 5 litrih vode

Če se odločimo za katerega od drugih proizvodov, ravnamo v skladu s priporočil NIJZ, ki so dostopna tule.

Pri tem je treba s sredstvom ravnati po navodilih proizvajalca, v nobenem primeru ga ne mešamo s čistili in detergenti, saj lahko pri tem nastajajo drugi nevarni produkti.

Za učinkovito razkuževanje raztopino po nanosu pustimo toliko časa, da se posuši. Priporočljivo je, da površino najprej očistimo z navadnimi čistili, s čimer dosežemo boljši dezinfekcijski učinek v krajšem času in z nižjimi koncentracijami.

Katere površine moramo obvezno razkuževati

Ključno je razkuževanje najbolj izpostavljenih površin, ki se jih stanovalci najpogosteje dotikajo, še zlasti:

  • kljuke,
  • stikala,
  • dvigala (gumbi v dvigalih),
  • zunanji domofoni.

Ograje v notranjih stopniščih je smiselno razkuževati predvsem na zgornji, oprijemalni letvi. Ob tem pa naj se stanovalci te letve čim manj dotikajo.

Odlok o obveznem razkuževanju v večstanovanjskih stavbah se sicer ne nanaša na razkuževanje površin, ki pripadajo individualni etažni lastnini (zvonci, kljuke vhodnih vrat stanovanj). Te morajo, že zaradi odgovornosti in skrbi za lastno varnost in zdravje, razkuževati lastniki sami.

Prav tako ni potrebno:

  • posebno razkuževanje sten ali tal – tla je potrebno le temeljito, priporočljivo je pogosteje kot do sedaj, očistiti z običajnimi čistili,
  • razkuževanje vgrajenih električnih napeljav (razdelilnih omaric …).

Kako je z prezračevanjem prostorov

Hlapi razkužila imajo značilen vonj, vendar pa v koncentracijah, ki se bodo pojavljale ob predpisanih postopkih, ne predstavljajo tveganja ob upoštevanju navodil za zaščito. Kljub temu se mora v skupnih prostorih zagotoviti čim boljše prezračevanje. S tem ne odzračujemo le hlapov razkužila, ampak tudi potencialne viruse, ki bi lahko bili razpršeni v zraku.

Vir: tukaj

M. P.