Pravniki: Učitelje, ki se niso želeli testirati, je možno kaznovati

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. (vir: gov.si)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval tudi Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljic.

Povedal je, da se je na včerajšnjem testiranju izkazala visoka stopnja družbene odgovornosti, saj se je testiralo zelo visoko število učiteljev in vzgojiteljev.

Spodbuden je tudi nizek odstotek pozitivnih testov, kar je dokaz, da v šolah in vrtcih virusa ni veliko, zato tudi niso žarišče širjenja virusa izven šolskih in vrtčevskih prostorov.

Izkušnja testiranja je zelo pozitivna, tudi z organizacijskega vidika, zato je realno, da bi se testiranje lahko ponavljalo vsak teden, in to izven časa izvajanja pouka.

Dejal je še, da je združenje pridobilo mnenji dveh uglednih pravnih pisarn. Po njihovem je učitelje, ki se niso želeli testirati, možno kaznovati, saj je odločba ministrstva za zdravje zelo jasna.

V okrožnici ministrstva za šolstvo je naštetih več možnih sankcij, vmes je navedena tudi kazen o globi med 400 do 4000 evrih.

Dilema, kako razporediti učitelja, ki se ni testiral in ne sme poučevati

Možnost, da bi šola rotirala med sabo učitelja podaljšanega bivanja iz 4. ali 5. razreda, s takim iz prve tirade, Pečanu ni najbolj etična. Tudi napotitev na čakanje na delo doma ni najboljša, predvsem pa ne poštena in do drugih etična rešitev. Pečan pričakuje, da se bo v praksi oblikovala rešitev, ki jo bodo potem šole uporabljale.

M. P.