Pred kom je klonila RTV Slovenija?

S torkove predpremiere filma v Hočah (vir: demokracija.si)

Vodstvo RTV Slovenija je sporočilo, da na TV Slovenija ne bodo predvajali celovečernega dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, ki je posnet po istoimenski knjigi ekonomista dr. Rada Pezdirja, v kateri avtor razkriva ozadje delovanja t. i. globoke države v Sloveniji.

Novico o umiku filma iz programa je prek Twitterja sporočil Jože Biščak in pri tem zapisal, da so mu iz nacionalne televizije sporočili, da “da bi to pomenilo kršitev njihovih predvolilnih pravil”.

V filmu nastopa tudi dr. Anže Logar kot predsednik preiskovalne komisije Državnega zbora, ki je preiskovala zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, ker tudi kandidira na volitvah, pa naj bi bilo to v nasprotju s pravili nacionalke.

Pri tem spomnimo, da je ta ista nacionalna televizija, TV Slovenija, tik pred volitvami leta 2008 brez vsakršnih izgovorov, poslušno, objavila lažnivi finski dokumentarec Patria. Tudi leta 2008 so nastopali kandidati. Ob enakih pravilih v isti hiši.

Zato se opravičeno sprašujemo, ali ne gre nemara samo za izgovor vodstva RTV Slovenija, da ne bi širši javnosti razkrili za tranzicijsko levico in globoko državo motečih informacij – ob nepravem času?

Knjiga je izšla leta 2021, obsega 624 strani in zajema obdobje med letoma 1945 in 2020 ter razkriva delovanje doslej prikritega vzporednega mehanizma v slovenski ekonomiji.

Avtor razkriva doslej neznan svet udbovske ekonomije in vzporednega bančništva, ki se kot hobotnica razpreda po slovenski ekonomiji in se skriva po različnih davčnih oazah vse dokler ne napoči zlom sistema in se vrne v tranzicijo. V knjigi pa ni opisana samo tehnologija partijskega kapitalizma temveč tudi podrobne analize bančne pošasti, ki je v drugi bančni sanaciji povzročila več milijardno škodo. V njej lahko izveste tudi, kako se je konsolidiralo omrežje, ki je postalo tranzicijski zmagovalec in vse o primeru Farrokh, največjemu finančnemu škandalu v slovenski zgodovini.

Scenarij za film je napisal avtor sam, film pa je projekt družbe Nova obzorja in je nastal v sodelovanju s televizijo Nova24TV. Celovečerni dokumentarni film bi moral biti predvajan na televiziji SLO 1 v soboto, 16. aprila ob 21.30 uri.

Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države si bomo jutri ob 17. uri lahko ogledali na Planet TV.

V naslednjih dneh pa še na televizijah Nova24TV in ETV.

M. P.