Predčasne parlamentarne volitve 3. junija

Predsednik republike Borut Pahor je določil, da bodo predčasne parlamentarne volitve 3. junija. Hkrati je tudi podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev.

Predsednik republike je ob tem spomnil na zakon, ki določa, da se predčasne volitve opravijo najprej v 40 dneh in najkasneje dva meseca od dneva razpisa. Na voljo je imel tri možne datume za datum glasovanja: 27. 5., 3. 6. ali 10. 6. 2018.

Ne Pahor ne poslanci DZ niso predlagali kandidata za novega mandatarja.

Pahor je še dajal, da upa, da bo kampanja potekala v strpnem vzdušju ter da vanjo ne bo posegal, saj svoj položaj razume kot strankarsko nevtralen. Oglasil se bo le tedaj, ko bo menil, da je to “neizogibno zaradi interesov države”. Volivce je pozval, da izkoristijo pravico, da z udeležbo na volitvah aktivno sodelujejo pri odločanju o naši prihodnosti.

Pahor si tudi želi, da bi bil volilni rezultat “čim bolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade”. Sam se bo, kot je napovedal, po volitvah potrudil, da bi prišlo čim prej do oblikovanja nove vlade in novega zagona, ki ga država zelo potrebuje.

  1. predčasne volitve v zgodovini samostojne države

Roki za volilna opravila bodo začeli teči jutri, 16. aprila, kar pomeni, da bo od tedaj že mogoče zbirati podpise podpore za kandidatne liste in vlagati kandidature.

Na parlamentarnih volitvah bodo volivci izbirali novo sestavo DZ za prihodnji štiriletni mandat. Na splošnih volitvah bodo izvolili 88 poslancev, po enega poslanca pa bodo izvolili pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Prve volitve v DZ so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej. Na zadnje dvoje volitve: leta 2011 in 2014 pa so se volivci odpravili predčasno.

K. V.

Foto: Twitter/BorutPahor