Predlog za imenovanje novega ministra za zdravje že v državnem zboru

Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana

Predsednik vlade Janez Janša je za novega zdravstvenega ministra predlagal direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janeza Poklukarja. Predlog za imenovanje je že poslal v državni zbor, je sporočil na Twitterju.

“Po uskladitvi v koaliciji oziroma v poslanskih skupinah ima dober kandidat zagotovljeno udobno večino za izvolitev,” je zapisal.

“Janez Poklukar je pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovne kompetence, prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti,” je Janša zapisal v utemeljitvi predloga kandidature.

Poklukar je vodenje največje slovenske bolnišnice leta 2019 prevzel od Aleša Šabedra po njegovem odhodu na mesto zdravstvenega ministra. Pred tem je vodil jeseniško bolnišnico in uspešno izpeljal sanacijo bolnišnice.

Dr. Matej Lahovnik pa je o Janezu Poklukarju zapisal: “Zdravnik in izkušen manager v eni osebi je prava izbira v času krize in ker namerava vlada velik del pridobljenih EU sredstev investirati v zdravstvo.”

Predstavitev kandidata pred pristojnim parlamentarnim odborom bo predvidoma med sredo in petkom, nato sledi še potrditev v državnem zboru.

Predlog predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je posredoval v državni zbor:

M. P.