Predsednik vlade Janez Janša na podnebnem vrhu v Glasgowu na Škotskem

Predsednik vlade Janez Janša se danes in jutri udeležuje Mednarodne podnebne konference COP26 v Glasgowu na Škotskem. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se udeležuje Mednarodne podnebne konference COP26 v Glasgowu na Škotskem. Predsednik vlade je ob robu podnebne konference opravil tudi vrsto dvostranskih pogovorov.

Že včeraj dopoldne se je srečal s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, nato pa z gruzijskim predsednikom vlade Iraklijem Garibašvilijem ter še s predsednikom Republike Indonezije Jokom Vidodom in predsednikom Republike Koreje Moon-Jaeinom.

Na podnebnem vrhu COP26 v Glasgowu, kjer 120 svetovnih voditeljev razpravlja o spopadanju s podnebnimi spremembami na globalni ravni, se je Janez Janša srečal tudi s predsednikom vlade Indije Narendro Modijem, prav tako pa s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, predsednikom češke vlade Andrejem Babišem, predsednikom španske vlade Pedrom Sanchezem, predsednikom malteške vlade Robertom Abelo, romunskim predsednikom Klausom Iohannisem in drugimi.

V nadaljevanju dneva je Janez Janša včeraj nagovoril svetovne voditelje in voditeljice. Med drugim je dejal, da bi jedrska energija kot prehodni vir lahko nadomestila premog in nafto.

V nadaljevanju dneva pa se je srečal še z nekaterimi voditelji vlad in držav, prav tako pa tudi z generalnim direktorjem International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafaelom Marianom Grossijem in tudi s predsednikom Hondurasa Juanom Orlandom Hernandezom.

Predsednik vlade se je srečal tudi s predsednikom Vlade Avstralije Scottom Morrisonom, izraelskim predsednikom vlade Naftalijem Bennettom in poljskim predsednikom vlade Mateuszem Morawieckim.

Več o tem lahko preberete tukaj, ogledate si lahko tudi fotografije srečanj.

M. P.