Predsednik vlade Janez Janša predstavil ukrepe za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom

Predsednik vlade Janez Janša (vir: arhiv)

Vlada je na včerajšnji seji, ki se je pričela ob 17. uri na Brdu pri Kranju, odločala in sprejela nove ukrepe iz tretje faze oranžnega paketa. Po seji vlade je izjavo za medije v Ljubljani podal predsednik vlade Janez Janša.

Povedal je, da je vlada obravnavala aktualno situacijo v zvezi s precej hitrim širjenjem koronavirusa v zadnjih dneh in tednih ter ocenila položaj in sprejela ustrezne ukrepe.

Slovenija je trenutno med oranžno in rdečo fazo, število okužb narašča, prav tako število obolelih.

“Glede na načrt, ki je bil pripravljen pred časom, sprejemamo ukrepe, za katere računamo, če jih bomo v veliki meri upoštevali, lahko v nadaljevanju zajezimo širjenje okužb,” je poudaril premier Janša.”

“Trenutno imamo v Sloveniji v okviru 12 statističnih regij sedem regij, ki so rdeče in presegajo število okužb, ki presegajo 14-dnevno incidenco, kar pomeni, da imamo v posamični regiji v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev več kot 140 okuženih,” je povedal premier in dodal, da je pet regij še v oranžni oziroma rumeni barvi.

“Vlada RS se je odločila, da nekatere ukrepe sprejme za celotno državo, nekatere pa selektivno glede na situacijo v posamičnih regijah,” je povedal premier.

Ukrepi, ki so danes že objavljeni v Uradnem listu RS, bodo v veliki večini začeli veljati v petek, nekateri v ponedeljek.

Za celotno državo so usmerjeni v aktivacijo dodatnih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu. Za celotno državo velja tudi ukrep omejitve neposrednega dela v šolah.

Od ponedeljka naprej bo pouk v osnovnih šolah od razrednega pouka dalje, torej od 5. razreda dalje, potekal na daljavo, enako v srednjih šolah, za visoke šole in univerze pa že velja priporočilo, da izvedejo aktivnosti kolikor je mogoče tudi na daljavo.

Naslednjemu tednu bodo sledile krompirjeve počitnice in v tistem tednu se bo presodilo, ali je treba učenje na daljavo podaljšati, morebiti sprostiti ali dodatno zaostriti, kar bo odvisno od takratnega stanja.

Janša je povedal, da v vladi pričakujejo, da bo ta 14-dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira, ali pa se trendi vsaj delno obrnejo navzgor.

Napovedal je tudi podaljšanje turističnih bonov v naslednje leto. Tisti, ki teh še niso uporabili, so lahko tako brez skrbi.

Za rdeče regije, teh je sedem od 12 statističnih regij – med njimi ni podravske regije, pa bodo praviloma od jutri, petka, dalje veljali naslednji ukrepi:

– začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb,

– omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,

– omejitev določenih športnih aktivnosti,

– omejitev gibanja med regijami, ki bo veljala za regije, ki so obarvane, pri čemer bo za te regije uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Predsednik vlade je zaprosil župane občin, katerih regije niso na rdečem seznamu, posamezne občine pa imajo vse kazalnike za to, da ti v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore in objekte sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo za rdeče regije.

V nadaljevanju je apeliral na vse, ki si še niso naložili aplikacije #OstaniZdrav za opozarjanje pred rizičnimi stiki, da to naredijo.

“Od naslednjih desetih dni, dveh tednov, bo odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno kot spomladi, ali pa se bo pokazalo da tega nismo sposobni,” je ocenil premier Janez Janša, in obenem zaključil: “Slovenija je že velikokrat dokazala, da je takrat, ko gre zares, sposobna stopiti skupaj in pozivam vse, da to storimo tudi tokrat.”

Seznam regij, ki so na rdečem seznamu (podravske regije ni med njimi):

M. P.