Predsednik vlade Janez Janša sinoči tudi o pokojninah

Predsednik vlade Janez Janša je sinočnjem pogovoru na televiziji Nova24TV med drugim napovedal možnost ponovnega izplačila dodatka upokojencem ob koncu leta.

Predsednik vlade je dejal:

“Na desettisoče ljudi je delalo polno delovno dobo in prejemajo mizerne pokojnine. Namen je, da se očisti in razbremeni pokojninsko blagajno. Če bodo finance ob koncu leta dopuščale, bomo upokojencem z najnižjimi pokojninami poskušali izplačati še en krizni dodatek.”

Spomnimo. En krizni dodatek je vlada Janeza Janše upokojencem s pokojninami do 700 evrov mesečno že izplačala, izplačila so bila od 130 do 300 evrov. Izplačilo je prejelo 302.224 upokojencev, v skupnem znesku 66,4 milijona evrov evrov.

Zneski so bili naslednji:

  • pokojnina do 500 evrov:              300 evrov
  • pokojnina od 500 do 600 evrov:   230 evrov
  • pokojnina od 600 do 700 evrov:   130 evrov

Dodatek so prejeli tudi prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic in tudi kmetje, to je tisti, ki so bili upokojeni na podlagi Zakona o starostnem zavarovanju kmetov.

Ob tem spomnimo še na napovedi predhodne vlade Marjana Šarca upokojencem za leto 2020 obljubljali dodatek v višini 6,5 evra (!), pa še to pogojno ob 2,5-odstotni gospodarski rasti. In so to šteli za svoj velik uspeh, upokojencem pa kot veliko pomoč.

M. P.