Predsednik vlade Janez Janša za SkyNews

Predsednik vlade Janez Janša je danes v živo sodeloval v pogovoru za Skynews, kjer je spregovoril o aktualnih razmerah v Ukrajini in vplivu vojne na Slovenijo.

Na vprašanje, ali predsednik vlade meni, da je Slovenija glede na dogajanje v Ukrajini potencialno ogrožena, je predsednik vlade odvrnil, da če bo Putin zavzel Ukrajino, bomo ogroženi vsi, “saj bo nadaljeval s svojo agresijo.” “Če branimo Ukrajino, branimo Evropo in prav tako Slovenijo,” je dejal.

Prav tako je ocenil, da je situacija kot se trenutno odvija v Ukrajini podobna tisti leta 1939, ko je bila napadena Poljska. “Če bi bil Hitler ob napadu na Poljsko zaustavljen, Evropa ne bi bila soočena s šestletno 2. svetovno vojno,” je ob tem povedal.

Predsednik vlade je dodal, da je to, kar se dogaja v Ukrajini množično trpljenje. “V Sloveniji vemo, kako se počutijo v Ukrajini, ker smo pred 30 leti bili v podobni situaciji. Slovenija je bila napadena s strani JLA, ki se je obnašala podobno kot se danes obnaša ruska vojska. Vedeli smo, kaj se bo zgodilo, ko se bo agresija začela,” je povedal premier in dodal, da moramo narediti vse, da se bo Ukrajina branila. “Pomagati moramo beguncem. Ukrajincem moramo dati upanje. Prav zato smo tudi začeli z iniciativo, da bi Ukrajina čimprej postala članica EU. Tu sedaj ne gre za postopke, ampak za upanje, ki ga s tem damo ljudem,” je povedal premier in nadaljeval: “Ukrajincem je treba dati občutek, da spadajo v našo družino, treba jim je dati moč, da se branijo, jim povedati, da ker so del naše družine bomo naredili vse, da pomagamo, da se bodo ubranili, ker se borijo tudi za Evropo.”

Na vprašanje o tem, kakšna bi morala biti vloga Nata v agresiji Ruske federacije nad Ukrajino, je predsednik vlade dejal, da je “Nato zavezništvo, odgovorno da brani svoje članice.” “Trenutno se to dogaja. Nato vse od časa hladne vojne naprej ni bil tako enoten kot je sedaj, a to ni dovolj. Primerno je, da NATO ni neposredno vključen v konflikt s kopenskimi silami, toda trenutno moramo narediti vse, da okrepimo zračno obrambo Ukrajine,” je povedal predsednik vlade. Dodal je, da Ukrajina prosi, da se uvede no-fly cona. “Nekateri naši prijatelji se tak ukrep bojijo uvesti, saj obstajajo določeni razlogi za to. Sam sem predlagal no-fly cono, preden so se konflikti začel. Če bi se ti zgodilo, bi Rusija sprejela vse tveganje za vojno z Natom,” je povedal premier. Po njegovih besedah je situacija v teoriji drugačna ob prakse. Predsednik vlade meni, da bi Nato moralo narediti vse, da opolnomoči ukrajinske zračne sile. “Nato ima sredstva, da to naredi. To bo sicer trajalo dlje, in kot ste povedali, tudi obstaja možnost, da se predstavi omejena no-fly cona, ki bi služila samo humanitarnim namenom,” je poudaril premier.

Predsednik vlade je izpostavil, da s tem, ko pomagamo Ukrajincem, pomagamo braniti Evropo. “Če bo ukrajinska država s 40 milijoni prebivalcev zavzeta, mi pa ne naredimo dovolj, da bi jim pomagali, kaj bodo tisti, ki so proti pomoči Ukrajini, rekli, ko bo Putin šel dlje v Moldavijo, Gruzijo, Baltske države? Ti isti ljudje bodo ob takšnem napredovanju rekli, saj gre samo za neke manjše države z dvomilijonskim prebivalstvom, torej zakaj bi tvegali vojno z Rusijo, ki ima jedrsko moč? Ta ista razprava se je odvila v tridesetih letih prejšnjega stoletja in vsi vemo, kakšne so bile posledice,” je povedal premier.

“Čas za ukrepanje je zdaj. Vesel sem, da vidim enotnost znotraj EU in znotraj Nata, kot je nismo videli zadnja tri desetletja in to daje upanje ne le meni, ampak tudi drugim NATO članicam, še posebej tistim, ki so na meji z vojnim območjem, in tudi Ukrajincem,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

M. P.