Predsednik vlade: V Sloveniji uradno potrjen prvi primer angleškega seva koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti.

Poudaril je, da se stanje epidemije ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju, začeli smo stagnirati pri številu okužb, prav tako pa je bila v soboto v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa.

“Vlada je v sredo oziroma v četrtek v nekaterih regijah nekatere ukrepe sprostila. Obstaja pa zaskrbljenost glede skladnosti ravnanja s stanjem, ki se slabša, zato bo verjetno v sredo ali pa morda že prej potreben ponovni premislek,” je dejal predsednik vlade.

Pri osebi z odkritim angleškim sevom, ki se širi hitreje, gre za državljana Kosova, z začasnim prebivališčem pri nas, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije, kjer je delal za eno od kranjskih podjetij.

Potoval z dvema testoma, na poti domnevno teden dni

“Za primer smo bili obveščeni preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje in belgijske oblasti so nas obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja. Ta oseba naj bi takrat tudi odpotovala iz Belgije in ta oseba je povedala, da je v Slovenijo pripotovala včeraj in to s testom, ki je bil negativen. Kasneje se je odkrilo, da je imela ta oseba dva testa, enega negativnega in enega pozitivnega in da je bil ob prestopu v državo in ob prehodu drugih meja med Belgijo in Slovenijo verjetno uporabljen samo negativen test. Kako je bilo to možno, pristojno raziskujejo,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Potrebna skrajna previdnost: Odpirajo se vrtci in šole

Premier je dejal, da je potrebna skrajna previdnost, še posebej, ker se v nekaterih regijah v tem tednu pričenja pouk, ker se vrtci odpirajo za vse, “torej bo v državi od torka naprej na deset-tisoče novih stikov in tu je dejansko za naprej z veliko gotovostjo možno reči, da bo odpiranje šol kolikor toliko varno samo v primeru, če se bomo striktno držali vseh navodil.”

“Odpiranje, čeprav v zmanjšanem obsegu in ob določenih omejitvah šol, ni samo stvar šol, ampak tudi nas staršev in vseh tistih, ki smo tako ali drugače vpeti v ta proces in tudi naše ravnanje mora biti kolikor je možno oziroma do skrajnosti previdno, upoštevaje vse higienske in ostale ukrepe,” je povedal predsednik vlade.

Kako bo, če bodo v šolah okužbe?

V nadaljevanju je predsednik vlade odgovarjal tudi na novinarska vprašanj. Med drugim je  povedal, da če bodo v šolah okužbe, potem v tistih razredih ne bo več fizičnega pouka, če bo tega več, potem tudi v tisti šoli ne bo pouka.

Zelo realno je pričakovati, da bo veliko takšnih kombinacij.

“Pred nami je čas, kjer prosim tudi za veliko potrpežljivosti v smislu, en teden je tako, drug teden drugače. Verjetno bo res en teden tako in drug drugače, jar pa bo odvisno od situacije v posamičnih okoljih,” je povedal premier Janez Janša.

O učiteljih, ki se ne bi želeli testirati

V nadaljevanju je premier odgovarjal na vprašanja o učiteljih, ki se ne bi želeli testirati.

“Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo, pri nas pa glede testiranja ni popolnoma pravno urejeno. V praksi tudi tisti, ki se ne bodo testirali, čeprav je to skladno z zakonom o nalezljivih bolezni obvezno, bodo imeli možnosti izvajanja pouka na daljavo,” je dejal.

O peticijah in navedbah, da testiranje vsak teden poškoduje nosno sluznico

Odgovoril je tudi glede smiselnost peticij, ki navajajo, da testiranje vsak teden poškoduje nosno sluznico. “Vsi v vladi in v kabinetu se testiramo enkrat tedensko, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico, torej to ni kak poseben problem. Testirajo se tudi v številnih podjetjih, v domovih za ostarele, v bolnišnicah, menim, da je takšno pozivanje skrajno neresno.

Po informacijah, ki prihajajo tudi do mene, sicer velik del učiteljev ve, da je v interesu njih in predvsem otrok, da pouk poteka tako, da so vsi zdravi, da se virus ne širi in da s tem, ko se ukrepi ne upoštevajo, zgolj odlagamo trenutek, ko bomo lahko šli v normalno življenje tudi kar se tiče šolstva in apeliram na vse, ki ste odgovorni in oblikujete slovensko javno mnenje, da takšnim eksotičnim pozivom, ki ne koristijo, ne posvečate veliko pozornost,” je navedel predsednik vlade Janez Janša.

“Pred nami so zelo zahtevni časi in tedni, ob pojavu tega angleškega seva, ki se širi hitreje in je bolj kužen, je še toliko bolj pomembno upoštevanje vseh previdnostnih in higienskih ukrepov,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

M. P.