PREDVOLILNO SOOČENJE KANDIDATOV V SLOVENSKI BISTRICI BREZ UDELEŽBE KANDIDATA CERARJEVE SMC IN ŠARČEVE LMŠ

V torek, dne 22. 5. 2018, je Javni zavod za informiranje Slovenska Bistrica ob 19. uri v Viteški dvorani gradu Slovenska Bistrica pripravil javno soočenje kandidatk oz. kandidatov za volitve v Državni zbor Republike Slovenije v 2. volilnem okraju 7. volilne enote.

Soočili so se: Ludvik Repolusk (SD), Borut Košič (NSI), Modest Motaln (SLS), Peter Šajn (Dobra država), Irena Majcen (Desus), mag. Karmen Furman (SDS), Božidar Vivod (SNS), Gvido Novak (Andrej Čuš in Zeleni Slovenije).

Teme soočenja: centralizacija, razvoj regij, gospodarsto, potreba po novih zaposlitvah, migracije. Pokazalo se je, da so si kandidati pri besedah podobni, a diametralni po dejanjih.

Med kandidati je izstopala mag. Karmen Furman (SDS). Omenjena je strokovno podkovana pravnica, kandidatka, ki ve, kaj potrebuje Slov. Bistrica v Ljubljani.  V svoji karieri je bila v službi na Občini Slovenska Bistrica, trenutno je dir. občinske uprave Občine Poljčane. Pozna celotni teren in probleme.

Na soočenjih je suvreno predstavila program svoje stranke. Povedala je, da občine v Sloveniji niso v enakopravnem položaju. Vladajoča oblast je v tem mandatu podpisala investicije z MOL v vrednosti 300 mio EUR. V istem mandatu je npr. proračun Občine Poljčane znašal 3,3 mio EUR.

Zdajšnja vlada ni bil bila v stanju pripeljati zadostnostnih EU sredstev za razvoj regij, kot se je dogajalo v letih 2004-2008. Pa še ta sredstva, ki so bila pridobljena, so bila večinoma namenjena za nepredvidene projekte.

Za razvoj naše regije, naših občin, potrebujemo predvsem: razvoj infrastrukture, rabimo ceste, vodovod, kanalizacijo. KS še zmeraj nimajo vseh centralnih čistilnih naprav Deficit, ki je nastal v občini Slov. Bistrica, je potrebno popraviti.

S svojim programom bo pripomogla k temu, da bo Slovenska Bistrica mesto razvoja, da bo izkoristila svojo infrastrukturno pozicijo, da bo zopet pritekal novi kapital, da se bodo mladi lahko zaposlovali doma. Marsikaj bo potrebno narediti še za kvaliteto življenja ljudi.

Na lokalnem in državnem nivoju je potrebno sprejemati takšno administracijo, da bodo podjetja lahko sama investirala. Urediti je potrebno področje gradbenih dovoljenj. Stranka bo podpirala in uresničila pozitivno zakonodajo.

Gledalce je presenetila poteza ministrice ge. Irene Majcen, ki je program stranke DeSUS dobesedno brala iz letaka, medtem ko so drugi kandidati predstavljali programe svojih strank prosto govoreče.

Soočenja se nista udeležila kandidata največje parlamentarne stranke SMC in Liste Marjana Šarca, kar nakazuje na scenarij izpred 4 let, ko se kandidat SMC-ja ni pojavil na nobenem soočanju.

K. V.