Prekinitev poslovanja Sberbank posledica sankcij EU proti Rusiji

Iz Banke Slovenija so sporočili, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu z ruskim lastništvom. Vse ostale banke poslujejo običajno.

Prekinitev poslovanja slovenske Sberbank banke je posledica sankcij EU proti Rusiji zaradi vojaške agresije v Ukrajini.

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem sporočil: “Kljub likvidaciji centrale Sberbank v Avstriji so hranilne vloge državljanov v njeni majhni podružnici v Sloveniji varne. Ministrstvo za finance si skupaj z Banko Slovenija in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas.”

Slovenski minister za finance mag. Andreja Širclja pa je sporočil naslednje:

“Velik del sankcij zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino je usmerjen na finančno področje. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem. Ta bančna skupina ima odvisno banko tudi v Sloveniji. Pri tem je za slovensko Sberbank banko Enotni odbor za reševanje omogočil rešitve, ki bodo ohranjale finančno stabilnost in zagotavljale varnost varčevalcev. Te rešitve pozdravljam.

 Varnost prihrankov jamčita Sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v Sberbank d. d.”

M. P.