Premier Janez Janša ob več kot 1100 okužbah pozval k treznosti in odgovornosti

Predsednik vlade Janez Janša (vir: arhiv)

Ob 21. uri je v Sloveniji začela veljati omejitev gibanja, ki bo do preklica veljala vsak dan med 21. in 6. uro. Ulice prestolnice so bile večinoma prazne, v središču Maribora pa se je zbralo nekaj deset protestnikov. Premier Janša je ob tem pozval k streznitvi, objavil je, da je bilo danes potrjenih že preko 1100 novih okužb.

V Ljubljani so se po 21. uri ulice popolnoma izpraznile in srečati ni mogoče nikogar, z izjemo nekaj novinarjev in fotoreporterjev ter policistov.

V Mariboru pa se je v središču mesta po objavah na družbenih omrežij zbralo okoli 70 protestnikov, ki se ne strinjajo z uveljavitvijo odloka o omejitvi gibanja v nočnem času. Med protestniki naj bi prišlo tudi do verbalnega spopada. Na trgu so bili tudi policisti.

Na dogajanje se je na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša, ki je med drugim opozoril, da se število okuženih z novim koronavirusom povečuje in naj bi jih bilo danes že več kot 1100. “Streznite se,” je pozval premier.

Zapisal je: “Vsem, ki se norčujejo iz zelo resne situacije Covid-19, nasprotujejo nujnim ukrepom za zmanjšanje stikov in posledično okužbe ter MSM, ki to razpihujejo, ponovno pozivamo k treznosti in odgovornosti. Ogrožate zdravje in življenja. Današnje število okužb je rekordno. Ukrepi so nujni.”

Z današnjim dnem so začeli veljati dodatni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med drugim prepoved gibanja v nočnem času oz. med 21. in 6. uro (po Zakonu o nalezljivih boleznih) ter omejitev druženja na največ šest ljudi. Tudi prehajanje med regijami ni več mogoče, ne glede na to, ali je ta na oranžnem ali rdečem seznamu.

Izjeme pri omejitvi gibanja v nočnem času so:

  • odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
  • prihod in odhod na delo ter
  • izvajanje nujnih delovnih nalog ali dostop in nudenje storitev za nujne primere.

M. P.