Premier Janša: “Mislim, da bodo na koncu vse dohodninske napovedi prišle na plano, sicer si ne predstavljam, da lahko nekdo kandidira.”

Izjava predsednika vlade Janeza Janše za Planet TV | Avtor Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade je Janez Janša je včeraj za Planet TV komentiral dejstvo, da predsednik  Gibanja Svoboda Robert Goloba ne želi pokazati svoje dohodninske napovedi.

“Mislim, da bodo na koncu vse dohodninske napovedi prišle na plano, sicer si ne predstavljam, da lahko nekdo kandidira.”

Premier Janša je dejal, da je to nekaj nenavadnega, da je sodeloval v vseh dosedanjih volitvah in se ne spomni, da bi kandidati za poslance ali kandidati za predsednika vlade javnosti odtegnili vpogled v dohodninsko napoved.

Na vprašanje, ali se mu ne zdi nenavadno, da ni na lestvici najbolje plačanih politikov, na prvem mestu predsednik vlade, je odgovoril, da je nenavadno, da imajo nekateri, ki so prav tako plačani iz državnega proračuna ali so zaposleni v državnih podjetjih, višjo plačo kot predsednik vlade, ki je odgovoren za vse.

“Če pa bi bila to plača nekoga, ki dela v privatnem gospodarstvu in ne v državnem podjetju, pa je ta plača lahko kakršnakoli, takšna kot jo določi lastnik.”

O zdravstvu

V isto kategorijo se po mnenju predsednika vlade uvršča tudi javno zdravstvo. Je pa po njegovem mnenju treba zagotoviti, da bomo konkurenčni, saj Slovenija ni samotni otok, zato mora biti privlačna za določene poklicne profile, ki so v tujini bolje plačani in jih lahko izgubimo. “Pred nami je zahtevna naloga reforme plačnega sistema v javnem sektorju, priprave zakona, ki bo poskušal rešiti ta problem v zdravstvu, smo se že lotili in bo sprejet še pred poletjem.”

O dvojnih merilih

Glede dvojnih meril Roberta Goloba na področju političnega in družinskega kadrovanja, je predsednik vlade poudaril, da Robert Golob kot predsednik uprave Gen-I ni bil zamenjan, temveč mu je potekel mandat, podrobnosti družinskega kadrovanja pa ni želel komentirati. “Tisti, ki so odgovorni za nadzor nad tem državnim podjetjem, Robertu Golobu niso podelili novega mandata.”

Poudaril je, da nihče ne v politiki ne v gospodarstvu nima pravice do dosmrtnega mandata. “Še posebej ne, če nekdo pravi, da je najsposobnejši v svoji branži, potem verjetno deset boljših in večjih mednarodnih podjetij komaj čaka, da ga zaposlijo.”

M. P.