Premier Janša na osrednji državni proslavi ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU

Predsednik vlade Janez Janša | Avtor KPV

Predsednik vlade Janez Janša je sinoči na osrednji državni proslavi zbrane nagovoril v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU.

V nagovoru je spregovoril o časih izpred 30 let. “Z ustavnim aktom smo razglasili samostojno državo, ki je temeljila na več kot 90 odstotni podpori ljudstva, izraženi na plebiscitu. Ko smo jo dan kasneje razglasili, smo bili napadeni”. Ob tem je poudaril, da smo Slovenci stali in obstali, da smo bili na današnji dan pred 30. leti večinoma sami. “Imeli smo le rojake v zamejstvu in po svetu. Razen sosednje Hrvaške, ki je bila v podobnem položaju, nas ni nihče priznal.” Ob tem je poudaril, da smo kljub temu zmogli. “Leto pred tem smo dosegli svobodne volitve in Slovenija je svobodno zadihala.”

V nadaljevanju je predsednik vlade dejal, da čas pred 30 leti ne bi mogel biti bolj drugačen od današnjega. “Danes imamo mir, eno najnižjih stopenj brezposelnosti v Evropski uniji in visoko gospodarsko rast. Slovenija je članica Evropske unije in zveze Nato. Vse naše sosede so skupaj z nami v Evropski unij, so ne samo prijateljske države, ampak so skupaj z nami tudi v skupni evropski družini.”

Predsednik vlade se je v nagovoru zahvalil Republiki Hrvaški, ki je prva priznala Slovenijo pred 30 leti.

Ob tem je spomnil, da Slovenija že drugič prevzema predsedovanje Svetu EU ter, da ima izkušnje življenja v večnacionalni skupnosti. “Vemo, kaj se v takšni skupnosti obnese in, kaj ne. Vemo, da je najhitrejša pot v razgradnjo vsake skupnosti uporaba dvojnih meril.

Zato se bomo vedno borili, doma in v Evropi, da enaki vatli veljajo enako za vse enako.”

V nagovoru se je predsednik vlade zahvalil Portugalski za uspešno izvedeno predsedovanje v izjemno zahtevnih razmerah v času epidemije. Poudaril je, da bo Slovenija v času predsedovanja naredila vse, da bo okrevanje po epidemiji v Evropi hitrejše in učinkovitejše ter, da se bodo čim hitreje vzpostavili bistveni elementi za večjo odpornost Evropske unije zoper naslednje krize in resno vzeli t. i. strateško avtonomijo Evrope.

Predsednik vlade je dejal, da je danes čas, ko se je treba ozreti v naslednja tri desetletja.

“Vidimo Slovenijo z dokončano tranzicijo, spravljeno s samo seboj, polno veselja do življenja in ponosa nad prehojeno potjo. Vidimo Evropo, utemeljeno na evropski civilizaciji, na spoštovanju razlik, močno Evropo, z evropskim načinom življenja, z močnimi državami članicami. Evropo z učinkovitimi in vitkimi institucijami Evropske unije, svobodno in čim bolj celo. Vidimo Evropo v miru s samo seboj ter z mirno in cvetočo soseščino. Vidimo Evropo kot del trdnega Severno atlantskega zavezništva, vodilno v svetu po svobodi in kvaliteti življenja, dom pravičnosti in blaginje. Vidimo Slovenijo in Evropo, kot prostor dinamičnega in svobodnega izražanja mnenj, medsebojnega sodelovanja, visokega standarda spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavine prave, temelječe na enakih merilih za vse ter v sodelovanju demokratičnih institucij izvoljenih od ljudi.

Ob tem je dejal, da moramo za to, da to uresničimo, narediti marsikaj.

“Najpomembnejše pa je, da vemo, kaj smo in, da to tudi hočemo biti. In, da znamo in si upamo sanjati, tako kot smo si upali sanjati v času slovenske pomladi.”

Ob tem je poudaril, da je treba pogum in sanje vrniti tudi generacijam mladih. “Le besede, ki jih izgovarjamo, morajo biti resnične. Na začetku je bila namreč beseda in iz nje je vse nastalo. Nikoli nam pred 30 leti ne bi uspelo, če bi govorili in delali samo tisto, kar se je prikazovalo kot všečno.”

Predsednik vlade se je ob koncu svojega nagovora zahvalil državljanom za potrpežljivost v času epidemije, zdravstvenim delavcem, predvsem tistim, ki so bili v prvih vrstah tega boja.

Spomnil je, da smo si demokracijo, svobodo in državnost Slovenci izborili. “Nismo bili rojeni v blagostanju. Smo trdoživ, vendar odprt in optimističen narod. Cenimo sebe in spoštujemo druge. Znamo in zmoremo.” Ob tem je premier dejal, da nikoli ne bomo največji, lahko pa smo marsikje najboljši, najbolj varni, najbolj trajnostni, najbolj povezovalni in vztrajni. Samozavestni in pogumni, kot smo bili pred 30 leti, je še dejal predsednik vlade. “Slovenska kultura nas je ohranila skozi stoletja. Pred 30 leti nismo zmagali z orožjem, ampak predvsem s pametjo. Ko se je bilo treba odločati in tvegati, smo se odločali prav. Ravnajmo tako tudi v prihodnje. Bog živi naše prijatelje, naj žive vsi narodi, Bog živi Slovenijo”, je še dejal premier.

Predsednik vlade se je v nagovoru zahvalil visokim tujim gostom, predsedniku Evropskega sveta in predsednikom vlad Avstrije, Hrvaške in Madžarske ter zunanjima ministroma Italije in Portugalske, ki so državno proslavo počastili s svojo prisotnostjo.

Predsednik vlade se je v nagovoru zahvalil tudi portugalskemu zunanjemu ministru za predajo kompasa, simboličnega prevzema štafete predsedovanja Svetu EU, z besedami:

“Evropsko morje je razburkano, zato ga bomo potrebovali.”

M. P.