Premier Janša napovedal pomoč delavcem Gorenja

Vlada je s t. i. protikorona paketom ukrepov pomagala številnim, ki so trenutno na čakanju ali so izgubili delo. Pomagala bo tudi delavcem Gorenja, je na Twitter zapisal premier Janez Janša. Ob tem je dodal, “da je zgolj slučajno Gorenje prodala vlada z ministri stranke SD, ki je v tem podjetju nastavljala svoje kadre vse od ustanovitve”.

SD je namreč zdaj zelo glasna pri tem, da je treba odpuščanja preklicati. Ker Gorenje tudi po veliki zaslugi SD ni več slovensko, so takšni pozivi zgolj predstava za javnost. In da se kdo morda ne bi spomnil, da so tudi oni sodelovali pri prodaji podjetja, da o njihovem Franju Bobincu niti ne govorimo.

Skupina Hisense Europe, ki je v kitajski lasti in združuje vse prodajne enote Hisense, Hisensovo tovarno televizorjev na Češkem in celotno Gorenje (v Sloveniji in tujini), je ob izgubi v prvem četrtletju in močnem upadu naročil v četrtek napovedala, da bo do konca leta število zaposlenih zmanjšala za 2200.

Od tega naj bi se število zaposlenih v Sloveniji, tudi z mehkimi oblikami odpuščanj in spremembami poslovnega modela, znižalo za 1000, od tega 700 v proizvodnji in 300 v režiji.

Vodstvo Gorenja je svetu delavcev informacijo o odpuščanju posredovalo včeraj. Sestanka se je udeležila tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je nato dejala, da so, kot kaže, ukrepi o odpuščanju dokončni.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je včeraj napovedal, da pričakuje, da bodo z upravo podjetja lahko opravili pogovore in našli rešitev.

M. P.