Premier Janša obiskal UKC Maribor

Obisk predsednika vlade in zdravstvenega ministra v UKC Maribor, navzoč je bil tudi mariborski poslanec mag. Dejan Kaloh. (vir: Kabinet predsednika vlade)

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj skupaj z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem obiskal Univerzitetni klinični center Maribor, kjer se je srečal z vodstvom bolnišnice in dekanom Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Navzoč je bil tudi mariborski poslanec Dejan Kaloh.

Na sestanku so spregovorili o pripravah in izvedbi investicijskih vlaganj v zdravstvo v UKC Maribor in na območju Mestne občine Maribor.

Predsednik vlade si je v okviru obiska ogledal tudi prenovljene prostore oddelka za kardiokirurgijo, oddelek za onkologijo in požarna dvigala.

Premier Janša je povedal, da ga veseli, da se na srečanju prvič niso ukvarjali le s covidom-19, temveč z investicijami in s tem, kako razvijati zdravstvo v tem delu Slovenije. “Pred kratkim je bil sprejet strateški zakon, ki odgovarja na ključne izzive slovenskega zdravstva v prihodnje. Prvič v naši zgodovini so v celovitem obsegu zagotovljena sredstva, v velikem delu iz evropskih virov, za nujno potrebne investicije v zdravstvo.”

Ob tem se je zahvalil ministru za zdravje, da so se takoj po sprejetju zakona začele priprave na izvedbo, da se projekti uvrščajo v nacionalne razvojne programe in da so bila za mnoge že izdana gradbena dovoljenja.

Premier se je zahvalil tudi direktorju in strokovnemu direktorju UKC Maribor ter celotni ekipi za obvladovanje epidemije. “UKC Maribor je imel pri tem nadpovprečni delež. Vesel sem, da tudi številni ostali programi, ki so se ponekod drugod bolj zatikali, v Mariboru niso stali in ljudje v času pandemije niso bili prikrajšani za zdravstveno oskrbo.”

Premier je še povedal, da bo v zdravstvo v Mariboru v naslednjih letih, vključno z medicinsko fakulteto, investirano na stotine milijonov evrov, v veliki meri iz evropskih sredstev, poleg tega pa so za te investicije namenjena tudi znatna sredstva v proračunu.

“V lanskem letu smo z gospodarsko rastjo, ki je realno presegla več kot 8 %, bistveno znižali javni dolg v nacionalnem bruto domačem proizvodu in s tem zagotovili znatna investicijska sredstva tudi iz domačih virov za investicije v zdravstvu.”

Izrazil je veselje nad prihodnjimi velikopoteznimi programi Medicinske fakultete v Mariboru. “Za obe medicinski fakulteti, v Ljubljani in Mariboru, zakon namenja 200 milijonov evrov. Gre za sredstva, kakršnih v Sloveniji v primerljivem času še nikoli nismo imeli,” je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Navzoč je bil tudi mariborski poslanec Dejan Kaloh.

M. P.