Premier Janša: “Od danes naprej ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi”

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slavnostne predaje cepiva AstraZeneca, ki ga je v višini 300.000 odmerkov Sloveniji donirala Madžarska. | Avtor Kabinet predsednika vlade

 “Od danes naprej ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi, vsak, ki se želi prosto gibati in vsak, ki odgovorno skrbi za svoje zdravje in zdravje drugih,” je danes izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Madžarska je danes Sloveniji posodila 300.000 doz odmerkov cepiva AstraZeneca. Slavnostna predaje cepiva AstraZeneca je bila danes v Ljubljani in je pritegnila številne novinarje in snemalce.

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma izrazil veselje, da v Sloveniji gostimo ministra za zunanje zadeve. “Danes je za Slovenijo dvakrat poseben dan. Pred natančno tridesetimi leti je prisegla prva generacija slovenske vojske, zato tudi nosim spominski znak v spomin na tisti pomemben dan. Takrat je bilo pred nami še vse odprto, razglasitev samostojne države, pričakovana agresija in predvsem bili smo sami,” je uvodoma dejal premier in nadaljeval, da danes Slovenija ni več sama in tudi obdana je s štirimi prijateljskimi državami.

“Tudi v preizkušnji, ki jo predstavlja pandemija, nismo bili sami. Današnja gesta, da nam posodite 300.000 odmerkov cepiva Astra Zeneca to dokazuje na najboljši možen praktičen način, ” je uvodoma še povedal premier.

Poudaril je tudi, da je bila Madžarska med tistimi državami, ki so bile na epidemijo bistveno bolje pripravljene od evropskega povprečja. “Zato nam je Madžarska pomagala že v začetku prvega vala lansko pomlad. Takrat smo imeli prazna skladišča zaščitne opreme in ponovno se zahvaljujemo za tisto pomoč v obliki zaščitne opreme, ki ste jo podarili slovenskim bolnišnicam,” je dejal premier. Po njegovih besedah je Madžarska tudi daleč nadpovprečno uspešna pri zagotavljanju cepiva in cepljenju prebivalstva, saj je med najboljšimi v Evropi in v svetu, za kar je premier tudi iskreno čestital.

“Kot predsednik vlade države, ki v juliju prevzema vodenje Sveta EU, se vam posebej zahvaljujem za vašo pomoč v cepivih za druge države v naši regiji, ki jim pomagate,” je dejal premier.

Dodal je, da bo z dodatnimi dozami cepiva, ki jih je Madžarska donirala Sloveniji, naša država do poletja zaustavila epidemijo. “Na podlagi tega lahko računamo na sproščeno poletje,” je dejal premier.

“V kratkem bo Slovenija kot tudi večina drugih evropskih držav izdala evropski certifikat za prosto prehajanje meja, ki bo omogočal cepljenim, prebolelim in testiranim prosto gibanje po EU,” je v nadaljevanju povedal predsednik vlade, ki je obenem sodržavljankam in sodržavljanom sporočil, da moramo biti v naslednjih tednih vendarle še vedno previdni, kajti število okužb je precej nad evropskim povprečjem, do zadostne precepljenosti pa ukrepi, ki so v veljavi, lahko preprečijo hujše posledice.

Dodal je tudi, da je pred nami še nekaj tednov tekme s časom, “kjer bomo zmagali s pomočjo dodatnih odmerkov cepiva.”

Ob zaključku izjave pa se je še enkrat zahvalil za obisk madžarskega zunanjega ministra in za lepo darilo Sloveniji.

“Naj živi lepo in dobrososedsko prijateljstvo med Slovenijo in Madžarsko,” je zaključil premier Janez Janša.

Koordinator podpore cepljenja Jelko Kacin je ob tem na Twitterju objavil:

300.000 odmerkov AstreZenece smo dobili v pravem trenutku, ko nam cepiv še vedno primanjkuje. S sosedsko pomočjo bomo hitreje precepili ljudi. Včeraj je Hrvaška sprostila vstop za 1. odmerek AstreZenece že po 21 dneh.”

Izjava za medije, na kateri so sodelovali predsednik vlade Janez Janša, minister za zunanje zadeve Republike Madžarske Petér Szijjártó, minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Novinarji in snemalci

Več, vključno s posnetkom: Predsednik vlade Janez Janša: Z dodatnimi dozami cepiva iz Madžarske lahko računamo na zadostno precepljenost in sproščeno poletje | GOV.SI

M. P.