Premier Janša: “Pomembno, da je Slovenija v času epidemije ohranila delovna mesta”

Predsednik vlade Janez Janša v pogovorni oddaji na radiu Ognjišče. (vir: gov.si)

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes gost v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče, ki sta jo vodili Marta Jerebič in Tanja Dominko. V pogovoru so spregovorili o epidemiji covida-19, o aktualnem delu vlade in odnosih v koaliciji ter o predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Voditeljici Marta Jerebič in Tanja Dominko

Predsednik vlade je najprej govoril o spopadanju z epidemijo covida-19. Izpostavil je, da je situacija resna povsod ter, da evropske države bolj ali manj sprejemajo podobne ukrepe. Avstrija se je v želji, da reši smučarsko sezono med božično – novoletnimi prazniki, odločila za zaprtje.

V Sloveniji veljajo PCT ukrepi in tudi ti, če se jih držimo, lahko bistveno pripomorejo k izboljšanju situacije.

O komuniciranju, grožnjah in medijih

Glede komuniciranja v času epidemije je dejal, da tudi drugje niso komunicirali bistveno drugače kot v Sloveniji. Vlada je s komunikacijo preko družbenih omrežij določene ukrepe uspela predstaviti javnosti, ki jih nacionalni mediji niso želeli komunicirati. Poročanje medijev v določenih primerih ni bilo uravnoteženo. Na vprašanje, da se je nivo komunikacije spustil in o napadih je odgovoril, da je, ko je napadena družina, grožnje težje spregledati.

“Kolegi iz drugih evropskih držav pravijo, da se grožnje dogajajo tudi drugod, razlika je pri tem, da tisti, ki grozijo, drugod niso zaščiteni, pri nas pa so. Če namreč katera od groženj pride v postopek do tožilstva, to praviloma pade.”

Kdaj sprostitev ukrepov?

Glede morebitnih sprostitev ukrepov je premier, da bo edina sprostitev možna, ko se bomo covida-19 znebili do takšne mere, da ne bo obremenjeval zdravstvenega sistema. “Dokler pa tega ne bo, se to enostavno ne bo dalo.”

V nadaljevanju je spomnil, da je prikazovanje družbe, ki je razcepljena na tiste, ki se želijo cepiti in na tiste, ki se ne želijo, napačno, ob tem se pozablja, da je skupni sovražnik virus.

O delu vlade in odnosih v koaliciji

Poudaril je, da je eden od osrednjih ciljev te koalicije decentralizacija Slovenije. Na vprašanje, ali vsi ministri uživajo podporo predsednika vlade, je odgovoril, da dokler so ministri morajo uživati njegovo podporo.

Glede vloženih interpelacije je premier dejal, da gre za legitimen instrument, da pa tolikšno število vloženih interpelacij kaže na pomanjkanje vizije in programa tistih, ki jih vlagajo.

O zadolževanju države

V nadaljevanju je spregovoril tudi o zadolževanju Slovenije v času epidemije, da se je Slovenija zadolžila 20 odstotkov manj kot je povprečje v Evropski uniji. Da je pomembno, da je Slovenija v času epidemije ohranila delovna mesta. ”

V preteklem tednu je Slovenija dosegla najvišjo zaposlenost v zgodovini. Še nikoli toliko ljudi ni bilo zaposlenih v Sloveniji, kot trenutno.”

O sodelovanju

Glede sodelovanja z drugimi strankami je dejal, “da ima Slovenska demokratska stranka že 20 let načelni pristop, da ne izključuje nikogar.”

O predsedovanju Svetu EU in reševanju migrantske krize

Predsednik vlade je na koncu pogovora na Radiu Ognjišče spregovoril še o predsedovanju Slovenije Svetu EU, o migrantski krizi, ki se jo sedaj rešuje drugače in bolje kot leta 2015.

Dejal je, da je daleč največji uspeh slovenskega predsedovanja uskladitev stališč 27 držav članic do migrantskega vala iz Afganistana.

“Pomagali bomo beguncem doma, v sosednjih državah, pomagali bomo tistim, ki so nam pomagali v času Nato misije v Afganistanu, ampak ne bo nobenega “welcoma”, nobenih koridorjev.”

Posnetek pogovora v celoti je dostopen na povezavi: Radio Ognjišče 

S. B.