Premier Janša: “Ta izziv ste zmogli na etični pogon”

Predsednik vlade Janez Janša ob današnjem obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec (vir: Twitter)

Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. V izjavi za javnost se je vodstvu in vsem zaposlenim zahvalil za vse napore, ki so jih vložili v času epidemije. Poudaril je, da je covid-19 prinesel velik pritisk na že tako obremenjen slovenski zdravstveni sistem.

“Ta izziv ste zmogli na etični pogon,” je dejal premier.

V nadaljevanju je poudaril, da je SB Slovenj Gradec eden od tistih zdravstvenih zavodov v Sloveniji, ki ne dokazuje le na področju stroke in zdravstva, da zmore, ampak to dokazuje tudi, ko gre za dobre finančne rezultate bolnišnice.

Premier Janša je med drugim še dejal:

“Vesel sem, da je ministrstvo za zdravje v zadnjih dneh in tednih skoraj dokončno uskladilo zakon o investicijah v zdravstvu in v dolgotrajno oskrbo. Gre za izjemno pomemben zakon, ki bo zagotovil potrebna sredstva za vse tiste investicije, ki smo jih pogrešali zadnjih 20 let.

Ta zakon bo nadgradnja tistih programov s področja zdravstva, ki so vključena v naš nacionalni Načrt za okrevanje in odpornost. Skupaj z obema aktoma bomo slovenskemu zdravstvu v naslednjih letih zagotovili vse tiste manjkajoče kapacitete, ki smo jih pogrešali.

Naslovili bomo tudi kadrovski problem. Del teh sredstev bo namenjenih za izobraževanje, za šolanje in došolanje dodatnih kadrov. Računamo, da bo Slovenija čez 3, 4 ali 5 let ujela tiste evropske države, ki so danes na samem vrhu po kvaliteti zdravstvenih sistemov.

Glede na najave dobav cepiva, ki so za prihodnje tedne optimistične, lahko realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija. Do takrat pa je treba dosledno upoštevati vse preventivne ukrepe.

Izkušnje tistih redkih držav, ki so že dosegle učinkovito precepljenost, so nas naučile, da tudi ob visokem odstotku precepljenosti lahko pride do izbruha naslednjih valov, še posebej v situaciji, ko se srečujemo z novimi variantami virusa.”

M. P.