Premier Janša za Nova24TV: “Za nas je pomembna koalicijska pogodba in te se držimo”

Intervju s predsednikom vlade Janezom Janše za Nova24TV (avtor: Kabinet predsednika vlade)

Predsednik vlade Janez Janša je bil včeraj gost oddaje Tema dneva na Nova24TV, v kateri je spregovoril o več različnih temah. Sprva je nekaj besed namenil gradnji planinskih koč, saj je pogovor potekal ob robu slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za nov planinski dom na Okrešlju.

V nadaljevanju pa sta z voditeljem spregovorila o aktualnem dogajanju v povezavi z DeSUS in Aleksandro Pivec, ki je kot predsednica odstopila.

“Tisto, kar je za nas pomembno, je koalicijska pogodba, ki opredeljuje razmerja v koaliciji in tega se držimo. Na zadnjem pogovoru s predstavniki DeSUS je bilo jasno, da z njihove strani to ni pod vprašajem. Nekatere možne poteze pa bodo počakale do njihovega kongresa,” je dejal predsednik vlade in dodal, da s strani DeSUS ni bilo kakih pripomb na delo Aleksandre Pivec kot ministrice.

“Ta zaplet znotraj DeSUS se sicer nanaša na njihova znotraj-strankarska razmerja, to ni stvar koalicije. Ko bodo izvolili novo predsednico ali predsednika na kongresu, bo ta po koalicijski pogodbi tudi podpredsednik vlade,” je ob tem dejal premier.

Dodal je, da kar se tiče ministrskih mest, še poteka razprava znotraj koalicije, ki jo morajo dokončati, in sicer glede vodenja urada za demografijo, ki jo vodi po eni možnosti minister brez listnice. “Če je DeSUS zainteresiran za to, potem to spreminja razmerja znotraj vlade glede na poslanska mesta posamičnih strank in ta vprašanja bodo počakala po kongresu,” je dejal premier.

Premier je tudi poudaril, da ni koalicija tista, ki bi določala, kdo bo zastopal koalicijsko stranko. “To določa vsaka stranka sama, skladno s svojim statutom in pravili. Na podlagi odločitve poslanske skupine DeSUS je Tomaž Gantar delegiran kot zastopnik DeSUS v času do kongresa,” je še poudaril Janez Janša.

Vir: tukaj 

M. P.