Previdno: Drava bo poplavljala na več mestih

(vir: Arso)

Drava je imela na meji z Avstrijo že ob 11. uri pretok med 800 in 900 kubičnih metrov na sekundo. Ponoči se bo pretok povečal, pričakujejo pretok celo okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo.

Ponoči se bo povečala tudi vodnatost pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi.

V Dravogradu in Vuzenici so se predstavniki občine in štaba civilne iniciative že dopoldne sestali s kolegi v avstrijskem Labotu, kjer do opoldne za tovornjake zaprli most čez Dravo proti Pliberku.

Pri pretoku okoli 1400 metrov na sekundo se Drava pod hidroelektrarno Dravograd že prelije na Ribiško pot in lahko začne zalivati prve hiše. A naj bi prepreke, ki so jih nastavili in jih še bodo, to še preprečevale pri pretoku 1400 kubičnih metrov, medtem ko pri pretoku okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo prepreke ne zmorejo več zagotavljati neprepustnosti.

Ob 11. uri je bil pretok Drave pri hidroelektrarni Dravograd 831, pri hidroelektrarni Vuzenica pa 856 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki na spletni strani družbe Dravske elektrarne Maribor (DEM).

V času najhujših poplav 5. in 6. novembra 2012 se je pretok reke Drave na tem območju gibal med okoli 2500 do skoraj 3000 kubičnih metrov na sekundo, v Zlatoličju pa je po podatkih DEM takrat presegel 3000 kubičnih metrov na sekundo.

M. P.