Previdno na današnji izplačilni dan pokojnin, denarja ne bo zmanjkalo

(vir: posta.si)

Upokojenci so danes, zadnji dan v mesecu, na svoj račun prejeli pokojnino za marec. Pošta, banke in hranilnice pa jih zaradi omejevanja širjenja koronavirusa prosijo, naj poslovalnice obiščejo le v nujnem primeru.

V bankah svetujejo, naj tisti, ki ima bančno kartico, dvig denarja raje opravi na bankomatu. Odsvetujejo pa, da to naredijo prav danes, ko bodo bankomati verjetno bolj obiskani.

Tudi Pošta Slovenije je upokojencem predlagala, da obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan nakazila ali vsaj ne takoj zjutraj. Sporoča tudi, da bodo postopki pri izplačilu pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih, prilagojeni.

Izplačilo bo namreč potekalo na brezkontakten način na primernem mestu na naslovu prejemnika.

Za nepokretne ali drugače gibalno ovirane, ki pokojnine ne morejo prevzeti na vhodu v stavbo, bo pismonoša osebi, ki takega upokojenca neguje oz. živi z njim v gospodinjstvu, izjemoma pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za marec na pošti.

Pokojnina bo tej osebi na pošti izplačana ob predložitvi izpolnjenega obrazca, pooblastila, ki ga mora podpisati prejemnik pokojnine, ter osebnega dokumenta.

Prilagojeni so tudi postopki za izplačilo pokojnin oskrbovancem v domovih za starejše oziroma drugih institucijah. Pokojnine bodo namreč izplačane pooblaščenim osebam.

Upoštevajmo ukrepe. Ostanimo doma. Ostanimo zdravi.

M. P.