Pri polnjenju mobilnega telefona ne delajte teh napak: Skrajšujete njegovo življenjsko dobo!

Vir: Avaz.ba

Pri polnjenju mobilnih telefonov je pomembno upoštevati določene smernice, ki bodo podaljšale življenjsko dobo baterije. Kljub temu, da sodobne baterije postajajo vse bolj zmogljive, je njihova življenjska doba še vedno omejena. Če želite izkoristiti svoj mobilni telefon vse do zadnjega atoma energije, se izogibajte naslednjim pogostim napakam, ki lahko negativno vplivajo na dolgoročno trajanje baterije.

  1. Prenapetost: Eden najpogostejših razlogov za skrajšano življenjsko dobo baterije je izpostavljenost prenapetosti med polnjenjem. Če uporabljate neoriginalno polnilno napravo ali pretvornik za polnjenje v avtomobilu, se lahko pojavijo nepravilnosti v toku, kar lahko poškoduje baterijo. Zato je vedno priporočljivo uporabljati originalno polnilno opremo ali preverjene blagovne znamke, ki ustrezajo specifikacijam vašega telefona.
  2. Prenizka temperatura: Hladne temperature lahko negativno vplivajo na učinkovitost polnjenja in zmogljivost baterije. Če polnite telefon pri nizkih temperaturah, se lahko notranja upornost baterije poveča, kar vodi do zmanjšanja zmogljivosti in krajšega trajanja baterije. Poskusite izogniti polnjenju telefona v hladnih okoljih ali uporabite toplejšo sobo, če je to mogoče.
  3. Prenizka ali previsoka stopnja polnjenja: Hitro polnjenje je priročna funkcija, vendar lahko sčasoma vpliva na zmogljivost baterije. Hitro polnjenje s previsoko stopnjo polnjenja lahko povzroči povečanje temperature baterije, kar lahko povzroči njeno degradacijo. Prav tako je pomembno omeniti, da polnjenje telefona na zelo nizki stopnji lahko povzroči tudi poškodbe. Za najboljše rezultate uporabite priporočeno hitrost polnjenja, ki jo priporoča proizvajalec telefona.
  4. Prekomerno polnjenje: Pustiti telefon priključen na polnilnik čez noč ali dlje časa lahko negativno vpliva na življenjsko dobo baterije. Večina sodobnih telefonov ima varnostne mehanizme, ki preprečujejo prekomerno polnjenje, vendar je vseeno priporočljivo, da telefon odstranite s polnilnika, ko doseže 100-odstotno napolnjenost. Prekomerno polnjenje lahko povzroči pregrevanje baterije in njeno degradacijo na dolgi rok.
  5. Pomanjkanje rednega kalibriranja baterije: Kalibracija baterije je postopek, ki se ga priporoča vsake toliko časa. To pomeni, da popolnoma izpraznite baterijo telefona in nato ponovno napolnite do 100-odstotne kapacitete. S tem postopkom baterija ponovno “kalibrira” svojo zmogljivost in zagotovi bolj natančne prikaze preostale kapacitete.

Če se izognete zgornjim napakam pri polnjenju mobilnega telefona, lahko podaljšate življenjsko dobo baterije in ohranite njeno zmogljivost na visoki ravni. S pravilno nego in ravnanjem lahko uživate v daljšem trajanju baterije ter se izognete pogostemu menjavanju telefonov zaradi slabe baterije.

Vir: I.Z.