nedelja, 16 junija, 2024
Doma Dogodki Pri Slovenski Bistrici pustil 8 poškodovanih migrantov in pobegnil

Pri Slovenski Bistrici pustil 8 poškodovanih migrantov in pobegnil

Fotografija je simbolična.

Iz mariborske policije so danes podrobneje pojasnili sredine dogodke, ko so ilegalni migranti bežali v treh povezanih avtomobilih. Za dva od migrantov se je pot končala v UKC Maribor, še šestim migrantom so površinske rane oskrbeli v bližini Slovenske Bistrice. Vse bodo vrnili na Hrvaško, trije prevozniki, dva iz Bosne in Hercegovine in eden iz Srbije, pa so v priporu.

Tri vozila v desetih minutah

V sredo, 4. septembra, ob 4.42, so policisti v Mali  Varnici ustavljali osebni avtomobil zagrebških registrskih oznak, ki je pripeljal s Hrvaške. Voznik je službeno vozilo Policije obvozil in s pospešeno  hitrostjo odpeljal proti Malemu Okiču. Še preden so ga policisti dohiteli, je vozilo ustavil, on in 6 potnikov so se razbežali. Policisti so nato malo po 5. uri v bližnjem gozdu prijeli 2 državljana Bangladeša in enega Pakistanca. Približno dve uri po tem so policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov prijeli še voznika, 27-letnega državljana BiH, malo pred 8. uro pa je komandir PP Podlehnik v Zgornjem Leskovcu prijel še preostale tri (2 državljana Bangladeša in Pakistanca).

V postopku so policisti ugotovili, da je voznik tri tujce prevažal na zadnjih sedežih, tri pa v prtljažnem delu vozila.

Le 5 minut kasneje, ob 4.47, so v Vidmu pri Ptuju ustavljali osebni avtomobil, zagrebške registrske oznake. Voznik ni ustavil, temveč je z vožnjo nadaljeval do avtoceste A4, kjer se vključil nanjo, za smer Maribor. Avtocesto je zapustil na Hajdini in vožnjo nadaljeval proti Slovenski Bistrici. Policisti so ga ustavljali ves čas, vendar ni ustavil.
Zaradi tega so policisti PP Slovenska Bistrica pri Veleniku uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil  –  stinger. Voznik je zatem, ko je prevozil stinger, s prebodenimi levimi pnevmatikami zapeljal z vozišča in iz vozila pobegnil.
V vozilu je pustil 8 poškodovanih tujcev, 6 državljanov Bangladeša in 2 državljana Pakistana.

Voznika, 33-letnega državljana BiH, so policisti prijeli kmalu po nesreči. Na kraj so poklicali tudi reševalce, ki so dva tujca odpeljali na pregled v UKC Maribor, ostalim pa površinske rane oskrbeli na kraju nesreče. Poškodbe prepeljanih v UKC niso hude.

Še tri minute kasneje, ob 4.50, so policisti v Dolanah ustavili še tretji avtomobil z zagrebškimi registrskimi oznakami, ki ga je vozil 38-letni državljan Srbije. V vozilu je prevažal 6 državljanov Bangladeša in 2 Pakistanca.

Vsem  trem voznikom (dvema državljanoma BiH in enemu državljanu Srbije), ki so sicer delovali v skupini in so do hrvaško-slovenske meje vozili drug za drugim, je  bila takrat odvzeta prostost, preiskovalni sodnik je zoper vse tri odredil pripor.

Dvanajst odraslih migrantov so v četrtek, 5. septembra, predali hrvaškim varnostnim organom, 8 mladoletnih pa so nastanili v Centru za tujce in jih bodo hrvaškim varnostnim organom predali v formalnem postopku, so sporočili s PU Maribor.
M. P.