PRIME evforija – veste, kaj kupujete svojim otrokom?!

Posnetak zaslona

Blagovna znamka Prime, ameriškega prodajalca, s premišljenimi in domiselnimi marketinškimi potezami prodira na slovenski trg. Ni dvoma, da so ciljna skupina predvsem otroci in da izkorišča njihovo neizkušenost.

Ti oziroma njihovi starši morajo za trenutno izjemno popularno pijačo, ki vsebuje okoli 97 odstotkov vode odšteti med 5,99  in 12,99 evri za 355 oziroma 500 ml.

Prodajta se dve različici:

  1. Negazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača (500 ml),
  2. gazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača poimenovana: energijska pijača (355 ml) z 200 mg kofeina na pločevinko.

Obe sta na voljo v različnih okusih z dodanimi aromami in sladili.

Napakam v označbi ni videti konca!

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo skrbno preverili označbe na izdelkih Prime Energy drink Lemon/Lime in Prime Hydration drink Lemonade, kupljenih v ljubljanskem nakupovalnem centru. Seznam napak je izjemno dolg.

Nekatere pijače sploh niso bile opremljene s slovensko označbo, na tistih, kjer smo našli slovenski prevod, pa ni bilo opisnega imena, označba je vsebovala napačne prevode, seznam sestavin je bil pomanjkljiv, prav tako ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača NI primerna za otroke.

Na ZPS smo na nepravilnosti že opozorili Upravo za varno hrano in varnost živil, pričakujemo takojšnje ukrepanje.

Kaj vsebujeta pijači Prime Energy in Prime Hydration in ali sta primerni za otroke?

Obe pijači

  • sta brez dodanega sladkorja,
  • vsebujeta kokosovo vodo,
  • aminokisline,
  • vitamine in minerale,
  • nekatera barvila in arome.

Ob pogledu na seznam sestavin drugih okusov pijače ugotovimo, da so sestavine zelo podobne, le dodana aroma (za okus) se spreminja. Poleg omenjenih sestavin pa velja pri otrocih posebno pozornost nameniti naslednjim sestavinam.

Kofein – v različici, ki se promovira kot energijska pijača

Še varna dnevna količina kofeina za otroke, ki jo je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), je 3 mg/kg telesne mase.

Na ameriški označbi smo našli navedbo, da ena pločevinka (355 ml) vsebuje 200 mg kofeina, kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka ni. Gre za pijačo, ki je bolj bogata s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 mg kofeina v pločevinki.

Vir: zps.si